Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
<!-- Intro -->
<!-- Intro -->


Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας είναι το μοναδικό ιστορικό μουσείο της Λευκωσίας που παρουσιάζει το ρυθμό ζωής στην πρωτεύουσα, από τη [[Χαλκολιθική εποχή]] (3900 π.Χ.) μέχρι σήμερα. Στεγάζεται σ' ένα συγκρότημα τριών πετρόκτιστων νεοκλασικών κτιρίων κοντά στην [[Πλατεία Ελευθερίας]]. Το 1991 βραβεύτηκε με τη διάκριση "Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς".
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο [[Λευκωσίας]] είναι το μοναδικό ιστορικό μουσείο της [[Λευκωσίας]] που παρουσιάζει το ρυθμό ζωής στην πρωτεύουσα, από τη [[Χαλκολιθική εποχή]] (3900 π.Χ.) μέχρι σήμερα. Στεγάζεται σ' ένα συγκρότημα τριών πετρόκτιστων νεοκλασικών κτιρίων κοντά στην [[Πλατεία Ελευθερίας]]. Το 1991 βραβεύτηκε με τη διάκριση "Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς".




Γραμμή 22: Γραμμή 22:


==<font color="#FDD017">Ιστορία</font>==  
==<font color="#FDD017">Ιστορία</font>==  
Το πρώτο κτίριο κτίστηκε το 1892 και ιδιοκτήτης του ήταν ο έμπορος Ιωάννης Ευαγγελίδης. Αργότερα πέρασε στα χέρια του γιατρού και δήμαρχου Λευκωσίας Θεμιστοκλή Δέρβη, εγγονός του Ευαγγελίδη, ο οποίος χρησιμοποιούσε το κτίριο ως το ιατρείο και το πολιτικό του γραφείο. Το 1984 ο τότε δήμαρχος Λευκωσίας πήρε την πρωτοβουλία και πρότεινε στο Ίδρυμα να αγοράσει το υπό κατεδάφιση κτίριο και να το μετατρέψει σε μουσείο το οποίο θα λειτουργούσε υπό την εποπτεία του δήμου. Το μουσείο ονομάστηκε Λεβέντειο προς τιμή του [[Αναστάσιου Γ. Λεβέντη]], του πρώτου πρέσβη της Κύπρου ο οποίος ανέλαβε και τη χρηματοδότηση.
Το πρώτο κτίριο κτίστηκε το 1892 και ιδιοκτήτης του ήταν ο έμπορος Ιωάννης Ευαγγελίδης. Αργότερα πέρασε στα χέρια του γιατρού και δήμαρχου [[Λευκωσίας]] [[Θεμιστοκλή Δέρβη]], εγγονός του Ευαγγελίδη, ο οποίος χρησιμοποιούσε το κτίριο ως το ιατρείο και το πολιτικό του γραφείο. Το 1984 ο τότε δήμαρχος Λευκωσίας πήρε την πρωτοβουλία και πρότεινε στο Ίδρυμα να αγοράσει το υπό κατεδάφιση κτίριο και να το μετατρέψει σε μουσείο το οποίο θα λειτουργούσε υπό την εποπτεία του δήμου. Το μουσείο ονομάστηκε Λεβέντειο προς τιμή του [[Αναστάσιου Γ. Λεβέντη]], του πρώτου πρέσβη της Κύπρου ο οποίος ανέλαβε και τη χρηματοδότηση.


==<font color="#FDD017">Εκθέματα</font>==  
==<font color="#FDD017">Εκθέματα</font>==  
Στο μουσείο βρίσκονται διάφορα απολιθώματα (5-1,8 εκατομμυρίων χρόνων), αρχαία ευρήματα (3900 π.Χ. - 325 μ.Χ.), αντικείμενα καθημερινής χρήσης της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής περιόδου όπως εμφυαλωμένα αγγεία του 13ου-16ου αιώνα, συλλογή χαρτών της Λευκωσίας, παλιά βιβλία ξένων περιηγητών, κοσμήματα, κεντήματα και άλλα σπάνια αντικείμενα της Ενετικής και Οθωμανικής περιόδου. Υπάρχουν επίσης δύο αρχαιολογικές συλλογές, η Συλλογή Κωστάκη και Λητώς Σεβέρη και η Συλλογή Φυλακτού που προβάλλουν την τέχνη της αρχαίας Κυπριακής κεραμικής.
Στο μουσείο βρίσκονται διάφορα απολιθώματα (5-1,8 εκατομμυρίων χρόνων), αρχαία ευρήματα (3900 π.Χ. - 325 μ.Χ.), αντικείμενα καθημερινής χρήσης της [[Βυζαντινής]] και [[Μεσαιωνικής]] περιόδου όπως εμφυαλωμένα αγγεία του 13ου-16ου αιώνα, συλλογή χαρτών της [[Λευκωσίας]], παλιά βιβλία ξένων περιηγητών, κοσμήματα, κεντήματα και άλλα σπάνια αντικείμενα της [[Ενετικής]] και [[Οθωμανικής]] περιόδου. Υπάρχουν επίσης δύο αρχαιολογικές συλλογές, η Συλλογή Κωστάκη και Λητώς Σεβέρη και η Συλλογή Φυλακτού που προβάλλουν την τέχνη της αρχαίας Κυπριακής κεραμικής.


==<font color="#FDD017">Εκθεσιακοί Χώροι</font>==  
==<font color="#FDD017">Εκθεσιακοί Χώροι</font>==  
Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου είναι:
Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου είναι:
(1) Αίθουσα Λευκωσίας: περιλαμβάνει αντικείμενα της αρχαίας πόλης
(1) Αίθουσα [[Λευκωσίας]]: περιλαμβάνει αντικείμενα της αρχαίας πόλης
(2) Αίθουσες [[Βυζαντινής και Μεσαιωνικής περιόδου]]: περιλαμβάνει μια συλλογή από εμφυαλωμένα αγγεία της περιόδου
(2) Αίθουσες [[Βυζαντινής και Μεσαιωνικής περιόδου]]: περιλαμβάνει μια συλλογή από εμφυαλωμένα αγγεία της περιόδου
(3) Αίθουσες [[Ενετικών χρόνων]]: περιλαμβάνει μια συλλογή μεσαιωνικών και μοντέρνων χαρτών της Λευκωσίας
(3) Αίθουσες [[Ενετικών χρόνων]]: περιλαμβάνει μια συλλογή μεσαιωνικών και μοντέρνων χαρτών της [[Λευκωσίας]]
(4) Αίθουσες [[Οθωμανικών χρόνων]]: περιλαμβάνει βιβλία ξένων περιηγητών που αφηγούνται την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη κατά την Οθωμανική κατοχή
(4) Αίθουσες [[Οθωμανικών χρόνων]]: περιλαμβάνει βιβλία ξένων περιηγητών που αφηγούνται την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη κατά την [[Οθωμανική]] κατοχή
(5) Αίθουσα [[Αγγλοκρατίας]]: παρουσιάζει την κοινωνική ανάπτυξη της πόλης κατά την Αγγλική κατοχή.
(5) Αίθουσα [[Αγγλοκρατίας]]: παρουσιάζει την κοινωνική ανάπτυξη της πόλης κατά την Αγγλική κατοχή.


Μενού πλοήγησης