Κερύνεια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
Η Κερύνεια καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα τον Ιούλιο 1974 και εξακολουθεί να είναι κατεχόμενη πόλη.
Η Κερύνεια καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα τον Ιούλιο 1974 και εξακολουθεί να είναι κατεχόμενη πόλη.


==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
==<font color="#FDD017">Εκκλησιαστικά</font>==  
Η Δευτερά βρίσκεται κτισμένη στις όχθες του ποταμού [[Πεδιαίος|Πεδιαίου]]. Το χωριό απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την [[Λευκωσία|Λευκωσία]].
Η Κερύνεια εκκλησιαστικά αποτελεί έδρα της ομώνυμης μητρόπολης, Επισκοπή Κυρηνείας, που περιλαμβάνει όλη την επαρχία υπαγόμενη στην Εκκλησία της Κύπρου. Μετά την κατάληψη της πόλης και της επαρχίας από τους Τούρκους το 1974, προσωρινή έδρα της μητρόπολης είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία. Η μητρόπολη αυτή περιελάμβανε 44 ενορίες. Ο πλήρης τίτλος (φήμη) του εκάστοτε μητροπολίτη της Κερυνείας είναι "Μητροπολίτης Κερυνείας, Υπερτίμου και Εξάρχου Λαπήθου και Καραβά".


==<font color="#FDD017">Πληθυσμός</font>==
Ναοί της Κερύνειας
Σημαντικότεροι ναοί της Κερύνειας είναι ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πολιούχου αγίου της πόλης που βρίσκεται στη Κάτω Κερύνεια, κοντά στο λιμενίσκο, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Κερύνεια με ιστορική σημασία, καθώς και οι ναοί Παναγία η Χρυσοπολίτισσα, η Χρυσοκάβα, η Αγία Μαύρα, ο Άγιος Δημήτριος, η Παναγία η Γλυκιώτισσα και άλλες πολλές στην ευρύτερη περιοχή.


Βάση των απογραφών πληθυσμού η Δευτερά το 1881 είχε 544 κατοίκους, το 1931 είχε 904 κατοίκους, και το 2001 είχε 3594 κατοίκους. Σήμερα αριθμεί περίπου 4800 κατοίκους.
==<font color="#FDD017">Σημειώσεις</font>==


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σχετική απόφασή του που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 1996 αναγνώρισε στην Κερυνιώτισσα Τιτίνα Λοϊζίδου το αναφαίρετο δικαίωμα της περιουσίας της στην Κερύνεια[3]. Η Τουρκία έχει ήδη συμμορφωθεί επ΄ αυτής της απόφασης και έχει προβεί στην αποζημίωση της Λοϊζίδου για την στέρηση των εισοδημάτων από την περιουσία της που εξακολουθεί να της ανήκει δικαιωματικά.


==<font color="#FDD017">Καλλιέργεια</font>==
==<font color="#FDD017">Εξωτερικές συνδέσεις</font>==  
Στα παλαιότερα χρόνια, η κύρια απασχόληση των κατοίκων της Δευτεράς ήταν η γεωργία λόγω του πρόσφορου εδάφους της. Οι γεωργοί καλλιεργούσαν δημητριακά, λαχανικά και φρούτα. Η Δευτερά ήταν φημισμένη για την καλλιέργεια [[καϊσί|καϊσιών]].
Δήμος Κερύνειας: http://www.kyreniamunicipality.com


==<font color="#FDD017">Αξιοθέατα</font>==
[[Category:Towns]]
Στην Δευτερά βρίσκεται το [[σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας|σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας]]
 
==<font color="#FDD017">Πηγές</font>==
* http://defteravillage.org.cy/
 
[[Category:Villages]]
337

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης