Δίκωμο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 42: Γραμμή 42:




==<font color="#FDD017">Πηγές</font>==  
==<font color="#FDD017">Εκκλησίες</font>==  
* http://www.kalopanayiotis.com
'''Προφήτης Ζαχαρίας'''
* [https://www.google.com/maps/place/Kalopanayiotis,+Cyprus/@34.9989248,32.8274917,15z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x14e744b4b522921f:0x27e3dbc3f310f1c7=feature Kalopanayiotis on google maps]
Η εκκλησία του Πάνω Δικώμου, ο Προφήτης Ζαχαρίας, είναι η πιο παλιά από τις σωζόμενες εκκλησίες της περιοχής. Κτίσθηκε, σύμφωνα με γραπτές πηγές, το 1864 και επιδιορθώθηκε το 1894. Είναι πολύ πιθανό τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής να λειτουργούνταν σε άλλες εκκλησίες που είτε κατεδαφίσθηκαν για να κτισθούν οι σωζόμενες σήμερα είτε βρίσκονται σε ερειπωμένη κατάσταση.
* http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/eden/themes-destinations/countries/cyprus/kalopanayiotis/index_el.htm
 
Η εκκλησία κατεδαφίστηκε και ισοπεδώθηκε τις αρχές της δεκαετίας του '90 από τους Τούρκους. Η κατεδάφιση της εκκλησίας έχει να κάμει περισσότερο με στρατιωτικούς λόγους. Καταγγελία για την καταστροφή έκανε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Θάλεια Πετρίδη με επιστολή της στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ντανιέλ Νταρσίς και όλους τους μόνιμους αντιπροσώπους.
 
'''Άγιος Γεώργιος'''
Ο Άγιος Γεώργιος στο Κάτω Δίκωμο κτίσθηκε το 1887 πιθανόν στη θέση μικρότερης εκκλησίας που κατεδαφίστηκε. Η παράδοση αναφέρει ως κτίστη της εκκλησίας κάποιον με το όνομα Χατζησάββας. Για την ανέγερση της εκκλησίας έγινε δάνειο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1907, η εκκλησιαστική επιτροπή εξέδωσε δελτία με στόχο την εξόφληση του χρέους. Το 1912, εξάλλου, οι εισπράξεις θεατρικής παράστασης που δόθηκε από ερασιτέχνες Δικωμίτες στο Αναγνωστήριο «Αναγέννησις» διατίθενται υπέρ της εκκλησίας.
 
Τα εγκαίνια έγιναν τη μέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου το 1901 από το Μητροπολίτη Κερύνειας, κατοπινό Αρχιεπίσκοπο (1909-16) Κύριλλο Β΄. Μια επιγραφή στον αριστερό τοίχο, κοντά στο ψαλτήρι, πληροφορεί ότι «ο πάνσεπτος ναός ούτος εγκαινιάσθη την 23ην Απριλίου 1901 επί Κυρίλλου του Β΄». Ο γυναικωνίτης κτίστηκε πολύ αργότερα, το 1958. Η δυτική αυλή της εκκλησίας χρησιμοποιείτο παλαιότερα ως νεκροταφείο, μάλιστα δυο-τρεις τάφοι σωζόντουσαν μέχρι τελευταία.
 
'''Παναγία των Περβολιών'''
Η εκκλησία της Παναγίας των Περβολιών κτίσθηκε το 1932, αμέσως μετά τα Οκτωβριανά, ύστερα από παρότρυνση του δασκάλου Λοϊζου Καραγιάννη. Η εκκλησία αυτή, όπως και το όνομά της το αναφέρει, είναι κτισμένη μέσα στα περιβόλια του χωριού και λειτουργούσε μόνο δυο φορές το χρόνο: την Τρίτη του Πάσχα και στις 8 του Σεπτέμβρη, οπότε γινόταν και πανηγύρι.
 
'''Άλλοι ναοί'''
Άλλα παρεκκλήσια ή ξωκλήσια στο Δίκωμο είναι τα πιο κάτω:
 
*Αγία Μαρίνα, λίγο πιο πάνω από την περιοχή Πηγάδια. Ερείπια εκκλησίας. Την Τρίτη του Πάσχα γινόταν λειτουργία και πανηγύρι εδώ μέχρι το 1932 που κτίσθηκε η *νέα εκκλησία της Παναγίας των Περβολιών οπότε γινόταν εκεί.
*Άγιος Κωνσταντίνος, στο σπίτι του Κτωρή, στο Κάτω Δίκωμο.
*Άγιος Μάμας, μια κάμαρη στο σπίτι του Χαράλαμπου Παφίτη, στο Κάτω Δίκωμο. Η παράδοση όμως αναφέρει ξωκκλήσι του Άη Μάμα στο Πάνω Δίκωμο.
 
==<font color="#FDD017">Παιδεία</font>==
Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το Δημοτικό Σχολείο Δικώμου ανάγεται στα 1887. Συγκεκριμένα αναφέρεται ως υπεύθυνος του σχολείου ο Νικόλας Ραγουζαίος, ενώ οι μαθητές του ανέρχονται σε 35. Πάντως είναι σίγουρο ότι το 1880 δεν υπήρχε στο χωριό οργανωμένο δημοτικό σχολείο, γιατί στην επαρχία Κερύνειας υπήρχαν τότε μόνο επτά δημοτικά σχολεία και σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται το Δίκωμο. Το σχολείο, που κτίσθηκε από το Λάμπρο Μασιά, από τη Λάπηθο, έπαιρνε επιχορήγηση από την αποικιακή κυβέρνηση. Στη συνέχεια φαίνεται ότι οι ανάγκες αυξήθηκαν και δημιουργείται δεύτερο σχολείο, δίπλα από την εκκλησία του Προφήτη Ζαχαρία στο Πάνω Δίκωμο.
 
Στην εξύψωση του μορφωτικού επιπέδου των δασκάλων συνέβαλε η ίδρυση του Παγκυπρίου Διδασκαλείου το 1893. Το Διδασκαλείο λειτούργησε και ως προέκταση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, πρόσφερε διετή εκπαίδευση και κατάρτιση για διδασκαλία στη Δημοτική Εκπαίδευση και λειτούργησε μέχρι το 1935. Το 1903 λειτούργησε το Διδασκαλείο Θηλέων Φανερωμένης για κατάρτιση των διδασκαλισσών.
 


[[Category:Villages]]
[[Category:Villages]]
337

επεξεργασίες