Όμοδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 27: Γραμμή 27:


==<font color="#FDD017">Βροχόπτωση</font>==  
==<font color="#FDD017">Βροχόπτωση</font>==  
Η ετήσια βροχόπτωση του χωριού ανέρχεται γύρω στα 922 χιλιόμετρα.
Η ετήσια βροχόπτωση του χωριού ανέρχεται γύρω στα 760 χιλιόμετρα.





Αναθεώρηση της 08:20, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Πρότυπο:Villages


Ο Όμοδος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού της Κύπρου.

Ιστορικά

Ο Πρόδρομος έχει αυτή την ονομασία από τη θρησκευτική ιστορία και συγκεκριμένα από τον Άγιου Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον οποίο είναι αφιερωμένη και ανοικοδομημένη η εκκλησία, που βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του χωριού. Όταν χιονίζει το ύψος του χιονιού ξεπερνά το ένα μέτρο και καλύπτει το έδαφος για αρκετές εβδομάδες. Το Χειμώνα το κρύο στο χωρίο είναι τσουχτερό, με θερμοκρασίες που τις περισσότερες φορές είναι κάτω του μηδενός.

Θέση

Το χωριό Όμοδος βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού στη γεωγραφική περιφέρεια των Κρασοχωριών. Το χωριό είναι κοντά κτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Χα ποτάμι, σε μέσο υψόμετρο 810 μέτρων. Το Όμοδος περιβάλλεται από ψηλές βουνοκορφές, οι ψηλότερες από τις οποίες είναι ο Αφάμης (1153 μ.) και ο Κρεμμός της Λαόνας (1092 μ.).


Πληθυσμός

Ο πληθυσμός του Πρόδρομου είναι περίπου 80 μόνιμοi κατοίκοi.


Βροχόπτωση

Η ετήσια βροχόπτωση του χωριού ανέρχεται γύρω στα 760 χιλιόμετρα.


Καλλιέργεια

Στον Πρόδρομο καλλιεργούνται διάφορα είδη φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων μηλιές, κερασιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές και ροδακινιές. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα των μήλων της. Παρ' ολα αυτά η μεγαλύτερη έκταση του χωριού είναι ακαλλιέργητη.


Αξιοθέατα

Μερικά από τα αξιοθέατα τα οποία κοσμούν τον Πρόδρομο και αξίζουν να επισκεφτείτε είναι το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια, κεντρική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, το Δασικό Κολλέγιο Κύπρου. Κοντά στο χωριό και προς τα νοτιοανατολικά υπήρχε παλιό γνωστό μοναστήρι, εκείνο της Τρικουκκιάς αφιερωμένο στην Παναγία. Επίσης, λίγο πιο έξω απ’ το χωριό, υπάρχουν δύο ξωκλήσια του Αγίου Ονουφρίου και της Αγίας Τριάδας.


Πηγές