Αμμόχωστος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
'''Βυζαντινή Αυτοκρατορία'''
'''Βυζαντινή Αυτοκρατορία'''


Η πόλη αναπτύχθηκε την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η γυναίκα του Ιουστιανιανού, Θεοδώρα, καταγόταν από την Αμμόχωστο έτσι ο Ιουστινιανός βοήθησε την πόλη να αναπτυχθεί κτίζοντας περισσότερα κτήρια. Σε εκτήμηση οι κάτοικοι την ονόμασαν Νέα Ιουστινιάνια.  
Η πόλη αναπτύχθηκε την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η γυναίκα του Ιουστιανιανού, Θεοδώρα, καταγόταν από την Αμμόχωστο έτσι ο Ιουστινιανός βοήθησε την πόλη να αναπτυχθεί κτίζοντας περισσότερα οικοδομήματα. Σε εκτήμηση οι κάτοικοι την ονόμασαν Νέα Ιουστινιάνια.  


'''Άραβες'''
'''Άραβες'''
Γραμμή 42: Γραμμή 42:
'''Φραγκοκρατία'''
'''Φραγκοκρατία'''


Μεγάλη ανάπτυξη και πρωτοφανή ακμή είχε γνωρίσει η Αμμόχωστος κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και ιδίως κατά τον 13ο και 14ο αιώνα. Περιτοιχισμένη με ισχυρά τείχη, υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου[εκκρεμεί παραπομπή] και η ίδια μια από τις πιο πλούσιες πόλεις. Παροικίες πολλών εμπόρων, Βενετών, Γενουατών, Πιζάνων, Ναπολιτάνων, Καταλανών, Μασσαλών, Σύρων και άλλων, κατοικούσαν στην πόλη που είχε εξελιχθεί σε ιδιαίτερα σπουδαίο σταθμό διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι ποικίλες εμπορικές δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα να συρρέει στην Αμμόχωστο άφθονος πλούτος. Λαμπρά ανάκτορα και άλλα οικοδομήματα κοσμούσαν την πόλη, ανάμεσα στα οποία ξεχώριζε ο σωζόμενος και σήμερα γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου. Στο ναό αυτό οι Φράγκοι βασιλιάδες της Κύπρου στέφονταν και ως βασιλιάδες Ιεροσολύμων.
Την περίοδο της Φραγκοκρατίας η Αμμόχωστος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και έγινε μια από τις πιο πλούσιες πόλεις. Παροικίες πολλών εμπόρων έκαναν το λιμάνι ένα από τα πιο σημαντικά στην ανατολική Μεσόγειο. Η πόλη γέμισε με λαμπρά ανάκτορα και πολλά κτίρια μέσα σε αυτά βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, όπου οι Φράγκοι στέφονταν σαν βασιλιάδες Ιεροσολύμων.


Πρώτος κατέλαβε την πόλη ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ενώ αμέσως μετά από αυτόν ο Γάλλος Λουζινιάν, που στην Αμμόχωστο στέφτηκε και βασιλιάς της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ.
Η πόλη έπεσε πρώτα στα χέρια του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ενώ μετά ακολούθησε ο Γάλλος Λουζινιάν, όπου στέφτηκε βασιλιάς της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ.Το 1373 οι Γενουάτες πήραν την Αμμόχωστο μέχρι το 1489 όπου καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Οι Ενετοί οχύρωσαν την πόλη όπου γίνεται σε γενικό στρατηγείο στην Ανατολική Μέσογειο.  


Ωστόσο η Αμμόχωστος καταλήφθηκε από τους Γενουάτες το 1373, που διέθεταν ισχυρό στόλο, και κρατήθηκε από αυτούς για ένα σχεδόν αιώνα, μετά την κατάληψή της, το 1489, από τους Ενετούς η πόλη οχυρώνεται και μετατρέπεται σε διοικητικό κέντρο και γενικό στρατηγείο για την Ανατολική Μεσόγειο. Στον γνωστό πύργο της πόλης η παράδοση τοποθετεί την εξέλιξη και το τέλος της τραγωδίας του Σαίξπηρ «Οθέλλος»[εκκρεμεί παραπομπή], αν και ο ίδιος ο μεγάλος συγγραφέας δεν αναφέρει την Αμμόχωστο αλλά ομιλεί απλώς για «ένα λιμάνι στην Κύπρο» Όμως ο Οθέλλος, ο ήρωας της ομώνυμης τραγωδίας του Σαίξπηρ, θεωρείται ότι είχε πηγή έμπνευσης τον Κριστόφορο Μόρο, Βενετό αξιωματούχο που είχε διατελέσει διοικητής της Αμμοχώστου και της Κύπρου κατά το 1505 - 1507.
Στον γνωστό πύργο της πόλης η παράδοση τοποθετεί την εξέλιξη και το τέλος της τραγωδίας του Σαίξπηρ «Οθέλλος»[εκκρεμεί παραπομπή], αν και ο ίδιος ο μεγάλος συγγραφέας δεν αναφέρει την Αμμόχωστο αλλά ομιλεί απλώς για «ένα λιμάνι στην Κύπρο» Όμως ο Οθέλλος, ο ήρωας της ομώνυμης τραγωδίας του Σαίξπηρ, θεωρείται ότι είχε πηγή έμπνευσης τον Κριστόφορο Μόρο, Βενετό αξιωματούχο που είχε διατελέσει διοικητής της Αμμοχώστου και της Κύπρου κατά το 1505 - 1507.


'''Οθωμανική Αυτοκρατορία και Αγγλοκρατία'''
'''Οθωμανική Αυτοκρατορία και Αγγλοκρατία'''
591

επεξεργασίες