Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{Βιβλιοθήκη |newwidth=270px |acronym=Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας |imagename= Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρ...')
(Καμία διαφορά)

Αναθεώρηση της 20:42, 30 Ιουλίου 2018

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας
Αρχείο:Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας
vivliothiki larnakas.jpg
Ιστορία Ίδρυση
Ίδρυση {{{establishment}}}
Ιδρυτής {{{founder}}}
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση {{{address}}}
Ώρες Λειτουργίας {{{working_times}}}
Τηλέφωνο {{{telephone}}}
Ιστοσελίδα
http://www.larnaka.org.cy/el/page/library



Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβρη του 1955 με 5000 τόμους κατά τη Δημαρχία του Γεώργιου Χριστοδουλίδη. Στεγάστηκε κατ’ αρχάς στο παλιό Δημαρχείο στη Λεωφόρο Αθηνών, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 κτίστηκε με δωρεά της Ζήνας Κάνθερ το νέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα επί της γωνίας της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή και οδού Λεωνίδα Κιούππη, πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας. Από τότε η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργούσε με σταθερά ωράρια.

Από τον Ιούλιο του 1984 η Βιβλιοθήκη λειτουργεί και σα δανειστική. Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας έχει 42.000 βιβλία. Επίσης ο Δημότης μπορεί να βρει την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, πρακτικά αποφάσεων της Βουλής καθώς και ποικιλία περιοδικών. Σημερινός σκοπός είναι η επιμόρφωση, η πνευματική ψυχαγωγία του Δημότη και η έρευνα σε θέματα Κυπριακής Ιστορίας, Αρχαιολογίας και έρευνας για την πόλη σ’ όλες τις περιόδους της ιστορίας της.

Το αναγνωστικό κοινό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αυξήθηκε σημαντικά μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιδιωτικών Σχολών και Κολεγίων στην πόλη της Λάρνακας πέραν των Δημόσιων Σχολών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που εξυπηρετούνται εδώ και αρκετά χρόνια.

Οργάνωση και λειτουργία

Η Βιβλιοθήκη υιοθετώντας τα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, οργανώνεται μεθοδικά και συστηματικά. Η ταξινόμηση των βιβλίων γίνεται σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Dewey. Η καταλογράφηση γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογράφησης (ΑΑCR2) της ALA (AMERICAN LIBRARY ASSOCIATION), ενώ η λημματογράφηση, σύμφωνα με το θεματικό κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Το δανειστικό τμήμα είναι μηχανογραφημένο με το βιβλιοθηκονομικό λογισμικό ΑΒΕΚΤ5.5 και μπορεί κάποιος να αναζητήσει το υλικό της Βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο http://cln.com.cy και http://libray.ucy.ac.cy. To μη δανειστικό τμήμα είναι καταλογραφημένο με δελτία στους δελτιοκαταλόγους, αλφαβητικά κατά συγγραφέα, κατά τίτλο και θεματικά. Η μηχανογράφησή του μόλις έχει αρχίσει.

Μελετητές

Η Βιβλιοθήκη έχει ένα αξιόλογο Κυπριολογικό Τμήμα, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενημερωμένα στο είδος του επί παγκύπριας βάσης. Το επισκέπτονται φοιτητές και μελετητές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι διεξάγουν έρευνες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, δεδομένου ότι τα σπάνια βιβλία του τμήματος δεν δανείζονται.

Το Παιδικό Τμήμα, με τον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο από το ίδρυμα Χριστίνας Α. Αποστόλου, προσελκύει πολλά παιδιά μέχρι 12 ετών. Η λειτουργία του στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να προσεγγίσουν το χώρο του βιβλίου, όχι περιστασιακά και υποχρεωτικά, αλλά ελεύθερα και υπεύθυνα.

Στο χώρο αυτό τα παιδιά των νηπιαγωγείων και του Δημοτικού, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους, γνωρίζουν τη Βιβλιοθήκη και εξοικειώνονται με το χώρο και τη λειτουργία της. «Ο χώρος και το υλικό παιδικού τμήματος είναι διαθέσιμος στους εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να απασχολήσουν τους μαθητές τους», μας λέει η συνομιλήτριά μας.

Το Αρχείο Δανεισμού έχει 12.230 μέλη και το αναγνωστικό κοινό ανέρχεται ετήσια σε 30.000 περίπου άτομα.

Το αναγνωστικό κοινό της Λάρνακας έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Πανεπιστημίου, Ιδιωτικών Σχολών και Κολεγίων στην πόλη της Λάρνακας, πέραν των Δημόσιων Σχολών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, που εξυπηρετούνται εδώ και αρκετά χρόνια.

Δωρεές

Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης γίνεται με δωρεές και αγορές από το Δήμο Λάρνακας.

Μερικές αξιόλογες δωρεές είναι: Δωρεά οικογένειας Χαράλαμπου και Κορίνας Ιακωβίδη εις μνήμην του υιού τους Άλκη Χ. Ιακωβίδη. Δωρεά του Ιδρύματος Χριστίνας Α. Αποστόλου εις μνήμην της Χριστίνας Αποστόλου. Δωρεά από το Σύνδεσμο του Σχολείου Φινλανδών Λάρνακας - Αμμοχώστου.

Η αγορά των βιβλίων γίνεται κάθε χρόνο και ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης είναι συνεχής και ικανοποιητικός. Η επιλογή προς την αγορά βιβλίων γίνεται με βασικό κριτήριο τις ανάγκες των αναγνωστών και τις ελλείψεις της Βιβλιοθήκης.

Πηγές