Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ (Greeklish variables name replaced)
 
(6 ενδιάμεσες εκδόσεις από 4 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
   |imagename=0111.jpg
   |imagename=0111.jpg
   |imageCaption=  
   |imageCaption=  
   |sillogi=
   |collection=
   |idrisi= 1973
   |establishment= 1973
   |idritis=
   |founder=
   |eparxia=  
   |district=  
   |sintetagmenes=
   |coordinates=
   |dieuthinsi=Πατριάρχου Γρηγορίου 20, Λευκωσία  
   |address=Πατριάρχου Γρηγορίου 20, Λευκωσία  
   |wres_litourgias=
   |working_times=
   |tilefono=22305316
   |telephone=22305316
   |website=
   |website=
}}
}}


<!--Intro-->
<!--Intro-->
Το '''αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου''' λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων στης Λευκωσία.
Το '''αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου''' λειτουργεί ως [[Εθνολογικό Μουσείο]] και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων στης [[Λευκωσία]].


__TOC__
__TOC__


==Ιστορία==
==Ιστορία==
Ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος από το 1779 μέχρι το θάνατό του στα 1809 ήταν δραγουμάνος, δηλαδή διερμηνέας της Πύλης. Το αξίωμα αυτό του έδωσε την ευκαιρία να μαζέψει μια τεράστια περιουσία και να αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Αυτή η δύναμη που απέκτησε υπήρξε τελικά η αιτία θανάτου του. Μετά από συκοφαντία, οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποκεφαλίστηκε. Αποκεφαλίστηκε το Μάρτη του 1809 στην Κωνσταντινούπολη με εντολή του νέου Μεγάλου Βεζύρη Γιουσούφ Ζία που τον μισούσε, παρόλες τις προσπάθειες των πρεσβευτών της Αγγλίας και της Ρωσίας, που εξασφάλισαν κάπως αργά τη σουλτανική εντολή για τη σωτηρία του. Το αρχοντικό κηρύχθηκε ως «Αρχαίο Μνημείο» το 1935 χάρη στις προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Κατά την περίοδο 1981-1987 έγιναν συστηματικές έργασίες συντήρησης καθώς και αποκατάστασης του αρχοντικού, το οποίο βραβεύθηκε από τη «Europa Nostra».
Ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος από το 1779 μέχρι το θάνατό του στα 1809 ήταν δραγουμάνος, δηλαδή διερμηνέας της Πύλης. Το αξίωμα αυτό του έδωσε την ευκαιρία να μαζέψει μια τεράστια περιουσία και να αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Αυτή η δύναμη που απέκτησε υπήρξε τελικά η αιτία θανάτου του. Μετά από συκοφαντία, οδηγήθηκε στην [[Κωνσταντινούπολη]], όπου αποκεφαλίστηκε.  
 
Αποκεφαλίστηκε το Μάρτη του 1809 στην [[Κωνσταντινούπολη]] με εντολή του νέου Μεγάλου [[Βεζύρη]] [[Γιουσούφ Ζία]] που τον μισούσε, παρόλες τις προσπάθειες των πρεσβευτών της Αγγλίας και της Ρωσίας, που εξασφάλισαν κάπως αργά τη σουλτανική εντολή για τη σωτηρία του. Το αρχοντικό κηρύχθηκε ως [[Αρχαίο Μνημείο]] το 1935 χάρη στις προσπάθειες του [[Τμήματος Αρχαιοτήτων]]. Κατά την περίοδο 1981-1987 έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης καθώς και αποκατάστασης του αρχοντικού, το οποίο βραβεύθηκε από τη [[Europa Nostra]].


==Αρχιτεκτονική==
==Αρχιτεκτονική==
Το αρχοντικό σήμερα διατηρεί την αρχιτεκτονική του μορφή όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή πριν από το διαχωρισμό του, μεταξύ των κληρονόμων. Η οικία είναι διώροφη και κτίστηκε το 1793. Το μονόγραμμα του ιδιοκτήτη και η ημερομηνία ανέγερσης του κτιρίου φαίνονται σε μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη στο εσωτερικό της εισόδου. Η Οικία αναπτύσσεται σε σχήμα Π και περικλείει εσωτερική αυλή που περιτρέχεται από στεγασμένες στοές στις τρεις της πλευρές. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει μια μνημειακή κρήνη και ένα ιδιωτικό τουρκικό λουτρό. Στο ισόγειο της Οικίας βρίσκονταν οι χώροι για την υπηρεσία, η κουζίνα, οι στάβλοι και οι διάφοροι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι. Μια στεγασμένη ξύλινη σκάλα με πέτρινη βάση οδηγεί σήμερα από την αυλή στην αίθουσα εισόδου του ορόφου, τον ηλιακό. Με τον ηλιακό επικοινωνούν τα κυριότερα δωμάτια του σπιτιού, ο επίσημος χώρος υποδοχής και τα υπνοδωμάτια. Η επίσημη αίθουσα υποδοχής, βρίσκεται στο άκρο της ανατολικής πτέρυγας και ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα δωμάτια με την πλούσια ξυλόγλυπτη, επιχρυσωμένη διακόσμησή της και την ελαιογραφία που παρουσιάζει πιθανόν μια φανταστική πόλη.  
Το αρχοντικό σήμερα διατηρεί την αρχιτεκτονική του μορφή όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη του 19<sup>ου</sup> αιώνα, δηλαδή πριν από το διαχωρισμό του, μεταξύ των κληρονόμων. Η οικία είναι διώροφη και κτίστηκε το 1793. Το μονόγραμμα του ιδιοκτήτη και η ημερομηνία ανέγερσης του κτιρίου φαίνονται σε μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη στο εσωτερικό της εισόδου. Η οικία αναπτύσσεται σε σχήμα Π και περικλείει εσωτερική αυλή που περιτρέχεται από στεγασμένες στοές στις τρεις της πλευρές. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει μια μνημειακή κρήνη και ένα ιδιωτικό τουρκικό λουτρό. Στο ισόγειο της οικίας βρίσκονταν οι χώροι για την υπηρεσία, η κουζίνα, οι στάβλοι και οι διάφοροι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι. Μια στεγασμένη ξύλινη σκάλα με πέτρινη βάση οδηγεί σήμερα από την αυλή στην αίθουσα εισόδου του ορόφου, τον ηλιακό. Με τον ηλιακό επικοινωνούν τα κυριότερα δωμάτια του σπιτιού, ο επίσημος χώρος υποδοχής και τα υπνοδωμάτια. Η επίσημη αίθουσα υποδοχής, βρίσκεται στο άκρο της ανατολικής πτέρυγας και ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα δωμάτια με την πλούσια ξυλόγλυπτη, επιχρυσωμένη διακόσμησή της και την ελαιογραφία που παρουσιάζει πιθανόν μια φανταστική πόλη.


==Ώρες Λειτουργίας==
==Ώρες Λειτουργίας==
*Τρίτη-Παρασκευή:8:30-15:30
*Τρίτη-Παρασκευή: 8:30-15:30
*Σάββατο:9:30-15:30
*Σάββατο: 9:30-15:30
*Δευτέρα, Κυριακή:Κλειστό
*Δευτέρα και Κυριακή: Κλειστό


==Πηγές==
==Πηγές==
*http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/0/B910C8576D6CFD61C2257199001FB424?OpenDocument
*http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/0/B910C8576D6CFD61C2257199001FB424?OpenDocument
*http://www.visitcyprus.com/media/Audio/written_form/Hadjigeorgakis_Kornesios_afigisi_gr.pdf
*http://www.visitcyprus.com/media/Audio/written_form/Hadjigeorgakis_Kornesios_afigisi_gr.pdf
[[Category:Museums]]

Τελευταία αναθεώρηση της 15:32, 22 Ιανουαρίου 2024

Αρχοντικό Χατζηγιωρκάκη Κορνέσιου
0111.jpg
Ιστορία Ίδρυση
Ίδρυση 1973
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση Πατριάρχου Γρηγορίου 20, Λευκωσία
Τηλέφωνο 22305316

Το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων στης Λευκωσία.

Ιστορία

Ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος από το 1779 μέχρι το θάνατό του στα 1809 ήταν δραγουμάνος, δηλαδή διερμηνέας της Πύλης. Το αξίωμα αυτό του έδωσε την ευκαιρία να μαζέψει μια τεράστια περιουσία και να αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Αυτή η δύναμη που απέκτησε υπήρξε τελικά η αιτία θανάτου του. Μετά από συκοφαντία, οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποκεφαλίστηκε.

Αποκεφαλίστηκε το Μάρτη του 1809 στην Κωνσταντινούπολη με εντολή του νέου Μεγάλου Βεζύρη Γιουσούφ Ζία που τον μισούσε, παρόλες τις προσπάθειες των πρεσβευτών της Αγγλίας και της Ρωσίας, που εξασφάλισαν κάπως αργά τη σουλτανική εντολή για τη σωτηρία του. Το αρχοντικό κηρύχθηκε ως Αρχαίο Μνημείο το 1935 χάρη στις προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Κατά την περίοδο 1981-1987 έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης καθώς και αποκατάστασης του αρχοντικού, το οποίο βραβεύθηκε από τη Europa Nostra.

Αρχιτεκτονική

Το αρχοντικό σήμερα διατηρεί την αρχιτεκτονική του μορφή όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή πριν από το διαχωρισμό του, μεταξύ των κληρονόμων. Η οικία είναι διώροφη και κτίστηκε το 1793. Το μονόγραμμα του ιδιοκτήτη και η ημερομηνία ανέγερσης του κτιρίου φαίνονται σε μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη στο εσωτερικό της εισόδου. Η οικία αναπτύσσεται σε σχήμα Π και περικλείει εσωτερική αυλή που περιτρέχεται από στεγασμένες στοές στις τρεις της πλευρές. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει μια μνημειακή κρήνη και ένα ιδιωτικό τουρκικό λουτρό. Στο ισόγειο της οικίας βρίσκονταν οι χώροι για την υπηρεσία, η κουζίνα, οι στάβλοι και οι διάφοροι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι. Μια στεγασμένη ξύλινη σκάλα με πέτρινη βάση οδηγεί σήμερα από την αυλή στην αίθουσα εισόδου του ορόφου, τον ηλιακό. Με τον ηλιακό επικοινωνούν τα κυριότερα δωμάτια του σπιτιού, ο επίσημος χώρος υποδοχής και τα υπνοδωμάτια. Η επίσημη αίθουσα υποδοχής, βρίσκεται στο άκρο της ανατολικής πτέρυγας και ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα δωμάτια με την πλούσια ξυλόγλυπτη, επιχρυσωμένη διακόσμησή της και την ελαιογραφία που παρουσιάζει πιθανόν μια φανταστική πόλη.

Ώρες Λειτουργίας

  • Τρίτη-Παρασκευή: 8:30-15:30
  • Σάββατο: 9:30-15:30
  • Δευτέρα και Κυριακή: Κλειστό

Πηγές