Ποταμοί της Κύπρου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
(6 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:


<!-- Intro -->
Η Κύπρος εξαιτίας του Ανατολικού Μεσογειακού κλίματός της με εποχιακές βροχοπτώσεις κυρίως κατά του μήνες Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο, διαθέτει χείμαρρους ποταμούς οι οποίοι ρέουν 3 - 4 μήνες τον χρόνο και στερεύουν τους υπόλοιπους μήνες.  Εξαίρεση αποτελούν μερικά τμήματα των ποταμών Ξερός, Διαρίζος, Καργώτης, Μαραθάσας, Κούρης και Γερμασόγειας, οι οποίοι λόγω της τοποθεσίας τους σε υψηλό υψόμετρο στην περιοχή του Τρόοδους παρουσιάζουν συνεχή ροή.


Στην Κύπρο


Σε αρκετούς ποταμούς έχουν κτιστεί υδατοφράκτες....
__TOC__


==Γενικές Πληροφορίες==
Η Κύπρος υδρογραφικά αποτελείται από 70 λεκάνες απορροής και 380 υπολεκάνες απορροής.  Οι λεκάνες απορροής αφορούν την εδαφική έκταση η οποία παρουσιάζει μερική κλίση και  στην οποία συγκεντρώνεται το νερό της βροχής και άλλου τύπου ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα καταλήγοντας σε ένα κεντρικό σύστημα. Η διαφορά των δυο ειδών λεκανών εναπόκειται στο γεγονός ότι οι λεκάνες απορροής αφορούν ποταμούς ενώ οι υπολεκάνες απορροής αφορούν παραπόταμους άλλων μεγαλύτερων ποταμών. Για παράδειγμα οι υπολεκάνες των παραπόταμων Λιμνάτη, Κούρη και του Κρυού οδηγούν σε μια κεντρική λεκάνη απορροής του ποταμού Κούρη.


Κατάλογος με τους μεγαλύτερους σε [[μήκος]] [[ποταμός|ποταμούς]] της [[Κύπρος|Κύπρου]].
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο μέσος όρος νερού που καταλήγει στους ποταμούς των ελεύθερων περιοχών του νησιού είναι 275 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.  Έχουν κατασκευαστεί 108 φράγματα που αποσκοπούν στην συλλογή του νερού των ποταμών για εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων συγκρατώντας 70% της επιφανειακής ροής με το 1/3 να ρέει υπόγεια προς την θάλλασα.  Το επιχείρημα αυτό οδήγησε σε δραστική μείωση του νερού που ρέει επιφανειακά προς την θάλασσα και συντέλεσαι στην τοποθέτηση της Κύπρου ως την πρώτη στη Ευρώπη σχετικά με τον αριθμό και την χωριτικότητα των φραγμάτων σχετικά με την εκτασή του.


Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της Κύπρου είναι κατά σειρά ο [Πεδιαίος], ο [Γιαλιάς], ο [Σερράχης], ο [Διαρίζος],  ο [Ξερός Ποταμός] και ο ποταμός [Έζουσα].  Πηγάζουν από την περιοχή του Τροόδους της υψομετρικά μεγαλύτερης περιοχής της Κύπρου η οποία και δέχεται την μεγαλύτερη βροχόπτωση.  Συγκεκριμένα, η ροή τους ξεκινά από βόρεια ή νότεια κορυφογραμμή δηλαδή από την βουνοκορφή του Μαχαιρά μέχρι και τις κορυφές  Σταυρόπευκος, Παπούτσα, Αδελφοί, Τρόοδος, Κύκκος και Τρίπυλος.  Απο την οροσειρά Πενταδακτύλου πηγάζουν μικρά ρυάκια με κατάληξη είτε μέσω της πεδιάδας της Μεσσαορίας στο κόλπο της Μόρφου ή τον κόλπο της Αμμοχώστου, είτε χύνονται στην θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας.  Σε πολλές περιπτώσεις τα ρυάκια που διαπερνούν την πεδιάδα ενώνονται με άλλους ποταμούς.
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας του νερού που ρέει στους ποταμούς, τον τρόπο και την διάρκεια ροής τους, την κατανομή τους στο χρόνο, την μέγιστη παροχή τους και το ποσοστό σε κάθε μια από τις χρήσεις τους.
==Κατάλογος Ποταμών Κύπρου==
Κατάλογος με το σύνολο των ποταμών της Κύπρου.
{| class="wikitable sortable"  
{| class="wikitable sortable"  
!
!
Γραμμή 28: Γραμμή 39:
|-
|-
|6
|6
|[[Έζουσα ποταμός|Έζουσα]]
|[[Ποταμός 'Εζουσας]]
|-
|-
|7
|7
Γραμμή 96: Γραμμή 107:
|}
|}


==Πηγές==
*http://www.moa.gov.cy/moa/wdd/Wdd.nsf/All/E118E3CF506DE6F6C22576DC00401718/$file/potamoi.pdf?OpenElement
*https://el.wikipedia.org/wiki/Γεωγραφία_της_ΚύπρουΠο


[[Κατηγορία:Ποταμοί της Κύπρου]]
[[Κατηγορία:Ποτάμια]]

Τελευταία αναθεώρηση της 08:31, 18 Ιουνίου 2018

Η Κύπρος εξαιτίας του Ανατολικού Μεσογειακού κλίματός της με εποχιακές βροχοπτώσεις κυρίως κατά του μήνες Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο, διαθέτει χείμαρρους ποταμούς οι οποίοι ρέουν 3 - 4 μήνες τον χρόνο και στερεύουν τους υπόλοιπους μήνες. Εξαίρεση αποτελούν μερικά τμήματα των ποταμών Ξερός, Διαρίζος, Καργώτης, Μαραθάσας, Κούρης και Γερμασόγειας, οι οποίοι λόγω της τοποθεσίας τους σε υψηλό υψόμετρο στην περιοχή του Τρόοδους παρουσιάζουν συνεχή ροή.


Γενικές Πληροφορίες

Η Κύπρος υδρογραφικά αποτελείται από 70 λεκάνες απορροής και 380 υπολεκάνες απορροής. Οι λεκάνες απορροής αφορούν την εδαφική έκταση η οποία παρουσιάζει μερική κλίση και στην οποία συγκεντρώνεται το νερό της βροχής και άλλου τύπου ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα καταλήγοντας σε ένα κεντρικό σύστημα. Η διαφορά των δυο ειδών λεκανών εναπόκειται στο γεγονός ότι οι λεκάνες απορροής αφορούν ποταμούς ενώ οι υπολεκάνες απορροής αφορούν παραπόταμους άλλων μεγαλύτερων ποταμών. Για παράδειγμα οι υπολεκάνες των παραπόταμων Λιμνάτη, Κούρη και του Κρυού οδηγούν σε μια κεντρική λεκάνη απορροής του ποταμού Κούρη.

Κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο μέσος όρος νερού που καταλήγει στους ποταμούς των ελεύθερων περιοχών του νησιού είναι 275 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Έχουν κατασκευαστεί 108 φράγματα που αποσκοπούν στην συλλογή του νερού των ποταμών για εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων συγκρατώντας 70% της επιφανειακής ροής με το 1/3 να ρέει υπόγεια προς την θάλλασα. Το επιχείρημα αυτό οδήγησε σε δραστική μείωση του νερού που ρέει επιφανειακά προς την θάλασσα και συντέλεσαι στην τοποθέτηση της Κύπρου ως την πρώτη στη Ευρώπη σχετικά με τον αριθμό και την χωριτικότητα των φραγμάτων σχετικά με την εκτασή του.

Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της Κύπρου είναι κατά σειρά ο [Πεδιαίος], ο [Γιαλιάς], ο [Σερράχης], ο [Διαρίζος], ο [Ξερός Ποταμός] και ο ποταμός [Έζουσα]. Πηγάζουν από την περιοχή του Τροόδους της υψομετρικά μεγαλύτερης περιοχής της Κύπρου η οποία και δέχεται την μεγαλύτερη βροχόπτωση. Συγκεκριμένα, η ροή τους ξεκινά από βόρεια ή νότεια κορυφογραμμή δηλαδή από την βουνοκορφή του Μαχαιρά μέχρι και τις κορυφές Σταυρόπευκος, Παπούτσα, Αδελφοί, Τρόοδος, Κύκκος και Τρίπυλος. Απο την οροσειρά Πενταδακτύλου πηγάζουν μικρά ρυάκια με κατάληξη είτε μέσω της πεδιάδας της Μεσσαορίας στο κόλπο της Μόρφου ή τον κόλπο της Αμμοχώστου, είτε χύνονται στην θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας. Σε πολλές περιπτώσεις τα ρυάκια που διαπερνούν την πεδιάδα ενώνονται με άλλους ποταμούς.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας του νερού που ρέει στους ποταμούς, τον τρόπο και την διάρκεια ροής τους, την κατανομή τους στο χρόνο, την μέγιστη παροχή τους και το ποσοστό σε κάθε μια από τις χρήσεις τους.


Κατάλογος Ποταμών Κύπρου

Κατάλογος με το σύνολο των ποταμών της Κύπρου.

Ποταμός
1 Πεδιαίος ή Πηδιάς
2 Γιαλιάς
3 Σερράχης
4 Διαρίζος
5 Ασπρόκρεμος ή Ξερός ή Ξεροπόταμος
6 Ποταμός 'Εζουσας
7 Κούρης
8 Ακάκι
9 Χαποτάμι
10 Περιστερώνα
11 Οβγός
12 Τρέμιθος
13 Ελιά
14 Σταυρός της Ψώκας
15 Πεντάσχοινος
16 Καρκώτης
17 Βασιλικός
18 Μαρώνι
19 Γερμασόγεια
20 Ατσάς
21 Λιμνάτης
22 Κρυός
23 Αλυκός
24 Γαρύλλης
25 Σέτραχος
26 Λιμνίτης
27 Χρυσοχούς

Πηγές