Σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
(Created page with "{{Churches |acronym= Σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας |image=Xrisospiliwtissa.jpg |location= Δευτερά }} <!-- Intro --> ...")
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 8: Γραμμή 8:
<!-- Intro -->
<!-- Intro -->


Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται στο χωριό Δευτερά κοντά στον ποταμό [[Πεδιαίος|Πεδιαίο]]. Η εκκλησία είναι λαξευμένη μέσα σε βράχο σε ύψος 50 μέτρων πάνω από το έδαφος. Μέσα στον ναό υπάρχουν τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται τον 12ο-13ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με μια παράδοση, το σπήλαιο πήρε το όνομα του από τον θαυμαστό τρόπο που βρέθηκε η εικόνα μέσα στον βράχο.
Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται στο χωριό Δευτερά κοντά στον ποταμό [[Πεδιαίος|Πεδιαίο]]. Η εκκλησία είναι λαξευμένη μέσα σε βράχο σε ύψος 50 μέτρων πάνω από το έδαφος. Μέσα στον ναό υπάρχουν τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται τον 12ο-13ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με μια παράδοση, το σπήλαιο πήρε το όνομα του από τον θαυμαστό τρόπο που βρέθηκε η εικόνα μέσα στον βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση ένας καβαλάρης περπατούσε με το άλογο του όταν γλίστρησε και άρχισε να πέφτει, τότε επικαλέστηκε την Παναγία να τον προστατεύσει και αν σωθεί να κάνει μια εκκλησία εκεί. Ο καβαλάρης τότε σώθηκε και έτσι έκτισε εκεί την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας.


__TOC__
__TOC__
Γραμμή 22: Γραμμή 22:


==<font color="#FDD017">Η εικόνα της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας</font>==  
==<font color="#FDD017">Η εικόνα της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας</font>==  
Η εικόνα της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας απεικονίζει την Παναγία να κάθεται σε ένα θρόνο και να κρατά στα χέρια της ένα βρέφος και κλαίει. Το 1846 η εικόνα έχει επενδυθεί με ασήμι.
Η εικόνα της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας απεικονίζει την Παναγία να κάθεται σε ένα θρόνο και να κρατά στα χέρια της ένα βρέφος και να κλαίει. Το 1846 η εικόνα έχει επενδυθεί με ασήμι.


==<font color="#FDD017">Γιορτή</font>==
==<font color="#FDD017">Γιορτή</font>==

Αναθεώρηση της 07:23, 17 Απριλίου 2014

Πρότυπο:Churches


Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται στο χωριό Δευτερά κοντά στον ποταμό Πεδιαίο. Η εκκλησία είναι λαξευμένη μέσα σε βράχο σε ύψος 50 μέτρων πάνω από το έδαφος. Μέσα στον ναό υπάρχουν τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται τον 12ο-13ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με μια παράδοση, το σπήλαιο πήρε το όνομα του από τον θαυμαστό τρόπο που βρέθηκε η εικόνα μέσα στον βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση ένας καβαλάρης περπατούσε με το άλογο του όταν γλίστρησε και άρχισε να πέφτει, τότε επικαλέστηκε την Παναγία να τον προστατεύσει και αν σωθεί να κάνει μια εκκλησία εκεί. Ο καβαλάρης τότε σώθηκε και έτσι έκτισε εκεί την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας.

Ιστορία - Ίδρυση

Δεν υπάρχουν αναφορές για το πότε κτίστηκε ο ναός, η ιστορία του ναού βασίζεται κυρίως σε παραδόσεις. Πιστεύεται ότι ο ναός ήταν παλιά ασκητήριο. Το σπήλαιο αποτελείται από 3 μικρότερα σπήλαια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους από 2 εσωτερικές σήραγγες. Στο μεγαλύτερο υποσπήλαιο έχει εγκαθιδρυθεί ο ναός.


Αρχιτεκτονική

Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας αποτελεί δείγμα ασκητηρίου της Λεβαντινικής Χριστιανοσύνης


Η εικόνα της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας

Η εικόνα της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας απεικονίζει την Παναγία να κάθεται σε ένα θρόνο και να κρατά στα χέρια της ένα βρέφος και να κλαίει. Το 1846 η εικόνα έχει επενδυθεί με ασήμι.

Γιορτή

Στις 15 του Αυγούστου γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου. Η εικόνα της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας η οποία φυλάσσετε για λόγους ασφαλείας στον ναό του Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά μεταφέρεται με πομπή με την συνοδεία ιερέων, στρατιωτών, φιλαρμονικής και πιστών στο σπήλαιο στις 10 Αυγούστου για να μπορούν οι πιστοί να το προσκυνήσουν. Εκεί γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανυγήρια τις Κύπρου το οποίο διαρκεί 7 ημέρες, από τις 10 Αυγούστου μέχρι τις 16 Αυγούστου όπου η εικόνα μεταφέρεται ξανά πίσω στον ναό του Αγίου Νικολάου. Στον ναό της Χρυσοσπηλιώτισσας καταφθάνουν κάθε χρόνο περίπου 50 χιλιάδες πιστοί από όλη την Κύπρο για να προσκυνήσουν.


Πηγές