Σουτζιούκος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Νέα σελίδα με '{{Φαγητό |acronym= |imagename=Χαλούμι.jpg |imageCaption= |newwidth=270px |idos_geumatos= |allo_onoma=Σιουσιούκος |periox...')
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 45: Γραμμή 45:


Μούστος σταφυλιού
Μούστος σταφυλιού
Ασπρόχωμα
Ασπρόχωμα
Αλεύρι
Αλεύρι
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα ή καρύδια)
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα ή καρύδια)


Γραμμή 52: Γραμμή 55:


2 παγούρια μουστάρι (8 λίτρα)
2 παγούρια μουστάρι (8 λίτρα)
1,5 κιλά αλεύρι
1,5 κιλά αλεύρι
Κιούλι
Κιούλι
Ροδόσταγμα
Ροδόσταγμα
Βανίλια  
Βανίλια  
Κούννες αμυγδάλου και καρυδιού
Κούννες αμυγδάλου και καρυδιού


Γραμμή 61: Γραμμή 69:


Ππαλουζές
Ππαλουζές
Αμύγδαλα ή καρύδια  
Αμύγδαλα ή καρύδια  
==Εκτέλεση Συνταγής==
'''Εκδοχή Α΄'''
Με το πάτημα των σταφυλιών παίρνουν το απόσταγμα το λεγόμενο μούστο και το βάζουν σε ειδικό μεγάλο καζάνι και το βάζουν στη φωτιά.
Όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουν μέσα στο καζάνι ένα ειδικό χώμα το λεγόμενο ασπρόχωμα. Με την προσθήκη του χώματος επιτυγχάνεται καλύτερα ο καθαρισμός του μούστου και γίνεται πιο γλυκός.
Καθώς ο μούστος κοχλάζει πρέπει συνεχώς με την κουτάλα να αφαιρούνται όλες οι ακαθαρσίες που ανεβαίνουν προς τα πάνω.
Ακολούθως αναμειγνύουν με αναλογία 8 οκάδων μούστο, 1 οκά αλεύρι και αρχίζει το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι το μείγμα να ψηθεί.
Έχουν περασμένες σε κλωστές αμυγδαλόκουν,ες ή καρυδόκουννες ανάλογα με την επιλογή της κατασκευάστριας. Στην άκρη της κλωστής υπάρχει το κατσούνι για να κρεμάζονται οι κλωστές ψηλά έτσι ώστε να βοηθηθεί το στέγνωμα του σιουτζιούκου. Μέσα από το μείγμα του ππαλουζέ έτσι βραστό καθώς είναι, βουτάνε τις κλωστές και τις κρεμάνε μερικές ώρες για να στεγνώσουν.
Αυτό επαναλαμβάνεται είτε και την ίδια μέρα αφού επανακατασκευάσουν μείγμα ππαλουζέ είτε και την επομένη μέρα. Κάνουν από τρία μέχρι πέντε βουτήγματα στον ππαλουζέ.
Τον αφήνουν 5-6 μέρες κρεμασμένο να στεγνώσει εκτός και εάν τον προτιμούν φρέσκο, οπότε μπορούν να τον κόψουν και από την ίδια μέρα.
(http://www.triselies.org/index.php?lang=el&article=5)
'''Εκδοχή Β΄'''
"Καθαρίζουμε κούνες αμυγδάλου και τις βάλλουμε σε νερό να φουσκώσουν τζιαι να μαλακώσουν για μπορούν να περάσουν που την κλωστή. Τούτο κάμνουμε το μια θκυο μέρες πριν να κάμουμε το σιουσιούκκο για να στεγνώσουν καλά οι κούννες. Τα καρύδια εν θέλουν φούσκωμα.
Όταν στεγνώσουν καλά οι κούννες περνούμεν ένα βελόνι σε μια μακριά κλωστή τζιαι τρυπούμε τις κούννες στην μέση με το βελόνι έτσι ώστε να περάσουν στην κλωστή.
Όταν γεμώσουμε τις κλωστές μας με κούννες πιάννουμε κρεμμαστάρια ή ξύλα σε σχήμα V και τις δένουμε σφικτά πάνω σε αυτά. Ετοιμάζουμε τον ππαλουζέ  τζιαι όταν γύρουμε λίον πάνω σε έναν πιάτο τζιαι δούμε ότι ξεκολλά τότε μπορούμε να βουττήσουμε τις κλωστές μας.
Πρέπει να τις βουττούμε με δύναμη τζιαι αρκετά μέσα για να πιάσει παντού. Μετά τις κρεμμάζουμε να στεγνώσουν. Αν στην πορεία δούμε ότι ο ππαλουζές αρχίζει τζιαι πήζει τότε πρέπει να ρίξουμε λλίο μουστάρι για να τον αραιώσουμε.
Όταν στεγνώσουν οι κλωστές βουττούμεν τες ακόμα μια φορά. Μπορεί να χρειαστεί τζιαι τρίτη φορά για να πασιύνει αρκετά τζιε να μεν ξεχωρίζουν οι κούνες που εν που μέσα. Στο τέλος αφήνουμε τις κλωστές κρεμμασμένες για μια ολόκληρη μέρα. Πρέπει να μεν κολλά. Μετά  μπορούμε να τον κόψουμε φρέσκο να τον φάμε ή να τον φυλάξουμε στο ψυγείο."
(Αντρούλλα Χρίστου, 58 ετών από τα Αγρίλια της Λεμεσού)
'''Εκδοχή Γ΄'''
Φουσκώνουμε τα αμύγδαλα στο νερό και τα περνάμε με τη βοήθεια βελονιού σε κλωστή μήκους περίπου 1-2m. Τα καρύδια δεν χρειάζεται να φουσκώσουν για να περαστουν σε κλωστές.
Μόλις ετοιμαστεί ο ππαλουζές και πριν τον βγάλουμε από το χαρτζί, βάζουμε μέσα τις κλωστές με τους ξηρούς καρπούς.
Βγάζουμε τις κλωστές και τις κρεμάμε σε κλαδιά για να στεγνώσουν στον ήλιο. Μόλις στεγνώσουν καλά ξαναβουτάμε στον ππαλουζέ.
(Σπυρούλα Χριστοδούλου, Ποταμιού, Λεμεσός)
'''Εκδοχή Δ΄'''
Ο σιουσιούκκος γίνεται με βάση το μείγμα του ππαλουζέ. Πρώτα περνάμε σε βαμβακερή κλωστή καρύδια ή αμύγδαλα και βουτάμε το
ράμμα στο μείγμα του παλουζέ που σιγοβράζει.
Συνεχίζουμε να το βουτάμε ξανά και ξανά. Κάθε φορά ένα στρώμα προστίθεται πάνω στο προηγούμενο, μέχρι που η διάμετρος του γίνεται 4 - 6 εκατοστά.
Όταν στεγνώσει διατηρείται για πολύν καιρό.




736

επεξεργασίες