Δήμος Στροβόλου
Στρόβολος | |
---|---|
Εικόνα Στροβόλου | |
Τοπική αυτοδιοίκηση | |
Δήμαρχος | {{{mayor}}} |
Πληθυσμός | {{{population}}} |
Ταχ. Κώδικας | 2020 |
Ιστοσελίδα | |
Δήμου Στροβόλου |
Ο Δήμος Στροβόλου, ιδρύθηκε το 1986 με βάση τη Νομοθεσία του Περί Δήμων Νόμου 111/85 και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Κύπρου μετά το Δήμο Λεμεσού, με πληθυσμό πέραν των 70.000 κατοίκων.
Ιστορία
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ
Κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας στην περιοχή Λακατάμιας υπήρχαν φέουδα και αγροτικοί οικισμοί. Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κύπρο, Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στη Λακατάμια. Τον πυρήνα της σημερινής Λακατάμιας, αποτέλεσαν τρείς οικισμοί που υπήρχαν την περίοδο αυτή. Οι οικισμοί αυτοί ήταν η Πάνω Λακατάμια, η Κάτω Λακατάμια, και ο Κουλουράτος. Το 1957-1958 η Λακατάμια εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους κάτοικους της οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Λευκωσία. Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Λακατάμια μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974 με επακόλουθο την πληθυσμιακή αύξηση της. Από 5000 κάτοικους το 1973, σήμερα έχει γύρω στους 40000. Κάτοικοι των Μαρωνίτικων χωριών δημιουργώντας τη σημερινή Μαρωνίτικη κοινότητα, εγκαταστάθηκαν επίσης στη Λακατάμια. Η Λακατάμια είναι ανεξάρτητος δήμος από το 1986.
Πηγές
Ονομασία
Αναφορές στο Στρόβολο ή Στρόβιλο υπάρχουν από τα μεσαιωνικά χρόνια από το γνωστό μεσαιωνικό χρονικογράφο Λεόντιο Μαχαιρά και από τον Φλώριο Βουστρώνιο λίγο αργότερα. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο Στρόβολος κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας υπήρξε βασιλικό φέουδο. Κατά την περίοδο της ενετοκρατίας δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία για το Στρόβολο. Στην όλη εξέλιξη της ιστορίας του Στροβόλου, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821 συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση του ελληνικού πνεύματος και της χριστιανοσύνης. Ο Αρχ Κυπριανός και οι άλλοι αρχιερείς και πρόκριτοι της Κύπρου απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου του 1821.
Ο Στρόβολος είναι σήμερα μια μεγάλη πόλη απλωμένη σε μια έκταση 25 τετρ. χλμ και χωρίζεται σε έξι ενορίες: τη Χρυσελεούσα, τον Αγ. Δημήτριο, τον Απ. Βαρνάβα και Αγ. Μακάριο, τον Αγ. Βασίλειο, τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και το Σταυρό.
Ο Στρόβολος αναπτύχθηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε το 38% του εδάφους της νήσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην περιοχή του Δήμου.
Από το 1974 λειτουργεί στο Στρόβολο μεγάλη βιομηχανική περιοχή, ενώ οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Λειτουργία Δήμου-Υποδομή
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι 27μελές και απαρτίζεται από το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και 26 Δημοτικούς Συμβούλους. Οι αρμοδιότητες του Δήμου καθώς και τα καθήκοντα και εξουσίες του Συμβουλίου περιγράφονται στα άρθρα 83, 84 και 85 του Περί Δήμων Νόμου 11/85.
Ο Δήμαρχος προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, είναι το εκτελεστικό όργανο του Δήμου και προΐσταται της Υπηρεσίας. Για διευκόλυνση του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν εγκαθιδρυθεί οι πιο κάτω Δημοτικές Επιτροπές:
Διαχειριστική Επιτροπή Συμβούλιο Προσφορών Τεχνική Επιτροπή Επιτροπή Δημόσιας Υγείας & Καθαριότητας Επιτροπή Προσωπικού Επιτροπή Πολιτιστικών θεμάτων Επιτροπή Περιβάλλοντος Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας Επιτροπή Προσφυγικών Θεμάτων Επιτροπή Προσφορών Εκτελεστική Επιτροπή Επιτροπή Πρόσληψης Εργατών Επιτροπή Ανάπτυξης Παλαιού Πυρήνα Ειδική Επιτροπή για τη Λαϊκή Αγορά Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου έργου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Η Δημοτική Υπηρεσία αποτελείται από 90 υπαλλήλους και 182 εργάτες. Τη Γενική Διεύθυνση έχει ο Δημοτικός Γραμματέας. Η Υπηρεσία διαχωρίζεται στα ακόλουθα τμήματα/τομείς, των οποίων προΐστανται αντίστοιχοι Προϊστάμενοι:
Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού Οικονομικό Τμήμα Τεχνικό Τμήμα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Τομέας Κατασκευών και Συντήρησης Τμήμα Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Καθαριότητας Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού και Πληροφόρησης Ο Δήμος διαθέτει επίσης Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών και Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας.
Η Δημοτική Υπηρεσία στεγάζεται από τον Αύγουστο του 2001 σε ένα σύγχρονο κτίριο στην Λεωφόρο Στροβόλου 100. Το κτίριο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου οργανισμού και παρέχει στο προσωπικό την ευχέρεια να εργάζεται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, δίνοντας του την ευκαιρία να ανταποκρίνεται στις πολλές ανάγκες των δημοτών του Στροβόλου. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και δύο άλλους ορόφους. Το κτίριο διαθέτει υπόγειους και εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής, καφετέρια, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, αίθουσες συνεδριάσεων Επιτροπών, γραφεία στέγασης των Υπηρεσιών και Κλάδων του Δήμου καθώς και αίθουσες για μελλοντική χρήση. Στα Βόρεια του κτιρίου διαμορφώθηκε η πλατεία, πλαισιωμένη με χώρους πρασίνου, για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων. Η πλατεία ενώνεται οργανικά με το υπόλοιπο κτίριο και διαχέεται μέσω ημιυπαίθριας στοάς προς το Γραμμικό Πάρκο και τον Πεδιαίο ποταμό.
Πολιτισμός
Ο Δήμος Στροβόλου από της ίδρυσής του έχει δώσει μεγάλη σημασία και στον πολιτιστικό τομέα. Έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτική Χορωδία, Φωτογραφικός Όμιλος, Λαογραφικός Όμιλος, και η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις όπως Θεατρικές Παραστάσεις, διάφορες Συναυλίες, διαλέξεις κλπ.
Η επιλογή τους γίνεται από της Επιτροπή Πολιτιστικών Θεμάτων μετά από υποβολή προτάσεων από διάφορους κοινωνικούς φορείς.
Εκδόσεις
Ο Δήμος Στροβόλου εκδίδει εφημερίδα η οποία κυκλοφορεί δωρεάν σε όλους τους Δημότες.
Έχει επίσης εκδώσει τα πιο κάτω βιβλία τα οποία διατίθενται προς πώληση από το Ταμείο του Δήμου:
ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ Ιστορία, γεωγραφία και σύγχρονη ζωή (Έρευνα και κείμενα: κ. Άντρος Παυλίδης). Οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια του Στροβόλου του κ. Κώστα Παπαγεωργίου.
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
Το 2003 έχει ολοκληρωθεί και άρχισε τη λειτουργία της η Αίθουσα Θεάτρου και Μουσικής του Δήμου, ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην πολιτιστική ζωή του Στροβόλου αλλά και της Κύπρου γενικότερα.
Το Δημοτικό Θέατρο και Αίθουσα Μουσικής του Δήμου Στροβόλου έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να φιλοξενήσει ένα ευρύ πεδίο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων όπως συναυλίες, όπερα, μπαλέτο, θέατρο. Έχει χωρητικότητα 870 περίπου ατόμων περιλαμβανομένων και θέσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο σχεδιασμός του χώρου έχει γίνει με υψηλές προδιαγραφές, ιδιαίτερη δε σημασία δόθηκε στη μελέτη και εφαρμογή των ακουστικών απαιτήσεων και που η μέχρι σήμερα λειτουργία του απέδειξε τα πολύ καλά ακουστικά αποτελέσματα σύμφωνα και με τα ευνοϊκά σχόλια και τον ενθουσιασμό των μαέστρων, σολίστ και μουσικών που εκτέλεσαν έργα στην αίθουσα.
Το όλο συγκρότημα διαθέτει μεγάλο χώρο υποδοχής που συνδέεται με το χώρο υποδοχής του Δημοτικού Μεγάρου, άνετα και σύγχρονα καμαρίνια με χώρους υγιεινής, σύγχρονη αίθουσα δοκιμών, κυλικείο για τους καλλιτέχνες, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους Ο πύργος της σκηνής είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα μέσα για τις ανάγκες πάσης φύσεως σκηνικού εξοπλισμού. Το δωμάτιο ελέγχου φωτισμού-ήχου είναι πλήρες εξοπλισμένο με όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, απαραίτητα για την άρτια παρακολούθηση των παραστάσεων και αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο του νευρικού συστήματος του συγκροτήματος.
Το έργο αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας ελπιδοφόρας εποχής στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και διανοίγει νέους ορίζοντες για την αναβάθμιση του πολιτισμού, της ποιότητας ζωής των δημοτών και της ευρύτερης κοινωνίας.
Τοποθεσία
Το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου βρίσκεται σε κεντρική αρτηρία του Δήμου, στη λεωφ. Στροβόλου αρ 100 [στα φώτα της Κληματαριάς], παράλληλο με το Γραμμικό Πάρκο του Πεδιαίου.
Χώροι Στάθμευσης
Υπάρχουν αρκετοί στα δυτικά του κτιρίου, κατά μήκος του Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου και για άτομα με ειδικές ανάγκες υπάρχουν 6 διαμορφωμένοι χώροι στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου.
Τηλέφωνα και τρόποι επικοινωνίας
1) Για αγορά εισιτηρίων και πληροφορίες παραστάσεων: Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου, 22313010 2) Για ενοικίαση του θεάτρου, κα Γεωργία Τενίζη, 22470407 3) Για τεχνικό συντονισμό και οργάνωση των παραστάσεων, κ. Χάρη Χαραλάμπους, 99650092. ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:theatro@strovolos.org.cy ή μέσω τηλεομοιότυπου τηλ.: +357 22470400
Ώρες λειτουργίας Ταμείου Θεάτρου
Δευτέρα – Παρασκευή 10.00π.μ. – 13.00μ.μ. και 16.00μ.μ. – 18.00μ.μ., (μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν εισιτήρια για προπώληση). Τα Σαββατοκύριακα το ταμείο είναι κλειστό, εκτός εάν θα έχει παράσταση το βράδυ.
Αθλητισμός
Για την ανάπτυξη του αθλητισμού, τομέας στον οποίο ο Δήμος έχει μακρά παράδοση και βαθιές ρίζες, έχει δημιουργηθεί το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γήπεδα καλαθόσφαιρας, ποδοσφαίρου και αντισφαίρισης. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και η Ακαδημία Ποδοσφαίρου η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 2010. Σε αυτή μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία.
Δημ. Αθλητικό Κέντρο
Υποδομή
Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο δημιουργήθηκε το 1991 σε χώρο παρά το Πάρκο Αγίου Δημητρίου στην οδό Κορυτσάς 20, 2012 Στρόβολος, μεταξύ Μακάρειου Νοσοκομείου και Αγγλικής Σχολής. Το τηλέφωνο για κρατήσεις ή ενημέρωση για το κοινό είναι 22 318358.
Διαθέτει τέσσερα (4) γήπεδα Φούτσαλ ,δύο άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου( mini pitch), στίβο και τέσσερα (4) γήπεδα αντισφαιρίσεως, με ηλεκτροφωτισμό και αναγκαία υποστατικά, όπως αποχωρητήρια- αποδυτήρια, Lockers, δωμάτιο διοίκησης κτλ.
Λειτουργία
Το Αθλητικό Κέντρο λειτουργεί υπό την επίβλεψη τεσσάρων (4) φροντιστών.
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή 7:00 - 22:00 Σάββατο & Κυριακή 9:00 - 22:00
Δικαιώματα για Χρήση των Γηπέδων
Για τα γήπεδα Φούτσαλ η τιμή ανέρχεται στα €50 ανά γήπεδο ανά ώρα.
Για τα γήπεδα αντισφαιρίσεως η τιμή ανέρχεται στα €8 ανά γήπεδο ανά ώρα.
Η χρήση των Γηπέδων Mini Pitch Ποδοσφαίρου είναι Δωρεάν. Υπάρχει χρέωση €8 ανά γήπεδο ανά ώρα σε περίπτωση που γίνεται χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο στίβος του Γηπέδου είναι ελεύθερος για χρήση από το κοινό χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.
Οι χρήστες του αθλητικού Κέντρου παρακαλούνται όπως ακολουθούν τους κανόνες λειτουργίας του και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Φροντιστών, να προσέχουν τις εγκαταστάσεις από ζημιές και να σέβονται το πράσινο και την καθαριότητα του χώρου.
Περιβάλλον
Έχουν δημιουργηθεί χώροι για την ψυχαγωγία των δημοτών. Καταπράσινα πάρκα που δίδουν μια αλλιώτικη όψη σε ολόκληρη την περιοχή. Έχουν δημιουργηθεί ή διαμορφωθεί πέραν των 250 χώρων πρασίνου. Υπάρχουν σήμερα 32 οργανωμένοι χώροι πρασίνου με αμφιθέατρα, λίμνες, σιντριβάνια και 65 παιδότοποι. Κορωνίδες αποτελούν τα Πάρκα Ακροπόλεως και Αγίου Δημητρίου τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους.
Κοινωνική Πρόνοια
Ο Δήμος Στροβόλου πρωτοστατεί επίσης και σε άλλους τομείς, όπως στον κοινωνικό, με την ίδρυση Λέσχης Ηλικιωμένων Ατόμων στην οποία παρέχεται φροντίδα από εξειδικευμένα άτομα σε ηλικιωμένους δημότες, καθώς και την ίδρυση Παιδικών Λεσχών για απασχόληση και εκπαίδευση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων. Ίδρυσε επίσης το Συμβουλευτικό Κέντρο που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε θέματα ψυχικής υγείας, χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, γάμου και οικογένειας κ.α. Διοργανώνει επίσης διάφορες εκδηλώσεις για οικονομική ενίσχυση και προσφορά βοήθειας σε πάσχοντες συνανθρώπους μας. Τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα, ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επισκέπτονται ευαγή ιδρύματα της περιοχής Στροβόλου και προσφέρουν δώρα και γλυκά. Στον τομέα της υγείας μεταξύ άλλων έχει εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για τους μαθητές των σχολείων στοιχειώδους εκπαίδευσης.
Ανοικτό Σχολείο
Το Πρόγραμμα Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Στροβόλου είναι πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και λειτουργεί στο Δήμο από το 2008. Σκοπός του Προγράμματος είναι η αξιοποίηση των σχολικών χώρων ως Κέντρων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημιουργίας κατά τα απογεύματα και, γενικά, όταν δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του αναλυτικού προγράμματος.
Οι κύριοι σκοποί του προγράμματος είναι:
1. Η ενεργοποίηση των μελών κάθε Δήμου για συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και για βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
2. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού και αθλητικού επιπέδου της κοινωνίας μας.
3. Η παροχή της δυνατότητας σε οργανώσεις, σωματεία και πρόσωπα, που έχουν πνευματικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, να προβάλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.
4. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων του Δήμου
Σε αυτό το πρόγραμμα προσφέρεται η δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες όπως εκπαιδευτούν σε εκμάθηση διαφόρων χορών, ηλεκτρονικών υπολογιστών. μουσικών οργάνων, μαγειρική – ζαχαροπλαστική, θεατρικό εργαστήρι, ζωγραφική, διάφορα αθλήματα κλπ.
Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερομένοι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με την συντονίστρια του Ανοιχτού Σχολείου Λουκία Τσούκκα στα τηλ: 22470343 ή 99160227
FAX: 22470530 Email: anoikto_sxoleio@strovolos.org.cy
Επικοινωνία με τον Δήμο
TEL: 22470470 FAX: 22470400
Μπορείτε να αποταθείτε εδώ: http://www.strovolos.org.cy/default.asp?id=348