Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ)

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ)
Thoc.jpg
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ)
Ιστορία
Περίοδος Ανέγερσης {{{construction_period}}}
Κτίστηκε Από {{{constructed_by}}}
Γεωγραφικά Στοιχεία
Συντεταγμένες {{{coordinates}}}
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση {{{address}}}
Ιστοσελίδα
Θ.Ο.Κ.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) είναι ένας ημικρατικός οργανισμός που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στόχος του οργανισμού είναι η προώθηση της θεατρικής τέχνης στην Κύπρο και το έργο του στηρίζεται κυρίως στη διατήρηση της παράδοση του θεάτρου στην Κύπρο και στην πνευματική καλλιέργεια και ψυχαγωγία του πολίτη. Όραμά του είναι να συμβάλει σημαντικά στον ευρωπαϊκό και οικουμενικό πολιτισμό μέσα από την Τέχνη και το θέατρο.

Ιστορία - Ίδρυση

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ιδρύθηκε το 1971 μετά από μελέτη του θεατρικού εμπειρογνώμονα της ΟΥΝΕΣΚΟ Τάκη Μουζενίδη και του αείμνηστου Παναγιώτη Σέργη. Η πρώτη του παράσταση ανέβηκε στις 18 Νοεμβρίου 1971 με το έργο "Αγαμέμνονας" από την "Ορέστεια" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζίσκου. Παρόλο που στις αρχές του καλοκαιριού του 1974 δέχθηκε το πλήγμα του πραξικοπήματος της ελληνικής Χούντας και της Τουρκικής Εισβολής, ο Θ.Ο.Κ. κατάφερε και ανασυγκροτήθηκε και δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα με το έργο "Όμηροι" του Λουκή Ακρίτα σε σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη το οποίο απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους Ελλαδίτες κριτικούς θεάτρου. Τα έσοδα από τις παραστάσεις κατά τους μήνες Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 1974 προσφέρθηκαν στο Ταμείο Εκτοπισθέντων και Παθόντων του 1974. Η πορεία του Θ.Ο.Κ. στη συνέχεια χαρακτηρίζεται ως ανοδική με πολλές επιτυχημένες παραστάσεις.


Σκηνές ΘΟΚ

Σκηνή Είδος Παραστάσεων
Κεντρική Σκηνή Διεξάγονται μεγάλες παραγωγές κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και αρχαίου δράματος.
Νέα Σκηνή Ανεβάζονται ολιγοπρόσωπα έργα σε πιο μικρό χώρο με την ανάλογη ατμόσφαιρα εγγύτητας θεατή και σκηνής.
Πειραματική Σκηνή
Παιδική Σκηνή Ανεβάζονται έργα από Κύπριους, Ελλαδίτες και ξένους συγγραφείς και έργα Θέατρου Σκιών. Παρουσιάζει παραστάσεις σε όλη την Κύπρο, κάνει οργανωμένες σχολικές παραστάσεις και περιοδείες σε κοινότητες της υπαίθρου.


Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Ένας οπτικός στο επάγγελμα αλλά και ερασιτέχνης ηθοποιός, ο Νίκος Σ. Νικολαΐδης από μικρός έκανε συλλογή υλικού σχετικού με το θέατρο και τη θεατρική δραστηριότητα στην Κύπρο. Το 1987 αποφασίζει να δωρίσει το σπάνιο θεατρικό αρχείο που έφτιαξε στο Δήμο Λεμεσού. Έτσι γίνεται η αρχή για τη δημιουργία του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου και τη διαφύλαξη της θεατρικής ιστορίας του τόπου. Το 1989, λοιπόν, άρχισαν οι διεργασίες για τη δηµιουργία του κατάλληλου χώρου που θα στέγαζε το Θεατρικό Μουσείο. Αγοράστηκε το λιθογραφείο Κουβά μετά από δωρεά του Πάνου Σολοµωνίδη, µετατράπηκε από το Δήμο Λεμεσού σε Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολοµωνίδης και εγκαινιάστηκε το 2010. Ο χώρος αυτός στεγάζει μέχρι και σήμερα το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου. Στο μουσείο βρίσκονται το θεατρικό αρχείο του Νίκου Σ. Νικολαΐδη, το αρχείο του Γεώργιου Φιλή αναφορικά µε τον Οργανισµό Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου (ΟΘΑΚ), το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Βατυλιώτη, υλικό από το αρχείο του Θεατρικού Οργανισµού Κύπρου, καθώς και υλικό από επαγγελµατίες του θεάτρου και θιάσους που δώρισαν ή παραχώρησαν δανεικά αντικείµενα από το αρχείο τους. Επίσης στο μουσείο μπορεί να βρει κανείς έντυπο υλικό, κοστούµια, µακέτες, σκηνικά αντικείµενα, σκίτσα σκηνικών και κοστουµιών, αναπαραστάσεις σκηνικού και φωτογραφίες.


Πηγές