Ξενοδοχείο Βερεγγάρια

Αναθεώρηση ως προς 16:54, 22 Ιανουαρίου 2024 από τον Pradeau (συζήτηση | συνεισφορές) (Greeklish variables name replaced)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)


Το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται κτισμένο πάνω στον ψηλότερο λόφο του ορεινού χωριού Πρόδρομος, στο Τροόδος. Αρχικός ιδιοκτήτης του ήταν ο Ιωάννης Κόκκαλος. Αρχικά η ανοικοδόμηση του φαίνεται ότι δρομολογήθηκε το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1931. Τα εγκαίνια του ξενοδοχείου έγιναν στις 10 Ιουνίου 1931. Έκλεισε το 1984. Η εγκατάλειψη του έφερε σταδιακά και την ερήμωση του. Το 2007 αγοράστηκε από τον κ. Μιχάλη Ιωαννίδη ο οποίος έχει μεγαλεπίβολα σχέδια για την επαναλειτουργία του.

Ξενοδοχείο Βερεγγάρια
Vereggaria1.jpg
Ιστορία
Περίοδος Ανέγερσης 1927-1931
Κτίστηκε Από Walter Henry Clarke
Εγκαίνια 10 Ιουνιoυ 1931
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση Πρόδρομος


Ιστορία του ξενοδοχείου

Το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια προσέλκυσε εξέχουσες προσωπικότητες, γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε και ως το «ξενοδοχείο των βασιλιάδων». Συγκεκριμένα, στις αρχές του 20ου αιώνα, γύρω στο 1931, ξεχώρισαν οι επισκέψεις του βασιλιά της Αιγύπτου, Φαρούκ και του προέδρου του Ισραήλ, Εζέρ Βαϊσμάν. Η ονομασία του φέρει βασιλική αίγλη, αφού πιθανότατα προήλθε από την ομώνυμη βασίλισσα της Νεβάρρας, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Αξίζει να σημειωθεί πως το Βερεγγάρια απέσπασε κολακευτικά σχόλια απ’ όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έτυχαν της φιλοξενίας του.

Η επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας, ανήκει στον πρόεδρο του συγκροτήματος εταιρειών Salamis Tours Ltd, κο Βάσο Γ. Χατζηθεοδοσίου. Είναι αναμφισβήτητα ένα κομμάτι της «πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Οικοδόμηση

Η οικοδόμηση του Ξενοδοχείου Βερεγγάρια δρομολογήθηκε το 1927, μετά από τη σύμφωνο γνώμη του Κυβερνήτη ΡόναλτΣτόρς. Είχε περάσει αρκετές φάσεις και δυσκολίες και απαιτείτο ψυχραιμία και στρατηγικές κινήσεις από τον Ιωάννη Κόκκαλο για να καταφέρει να ολοκληρώσει το μεγαλεπήβολο του σχέδιο και να λειτουργήσει το ξενοδοχείο που για χρόνια ονειρευόταν.

Στις αρχές του 1929 έμελλε να πάθουν μια τεράστια καταστροφή οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου και μαζί και ο Ι. Κόκκαλος ο οποίος δεν μπορούσε ποτέ να την υπολογίσει. Κάτω από άγνωστους λόγους – πιθανολογείται όμως λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών – μεγάλο μέρος του ανεγερθέντος οικοδομήματος κατέρρευσε. Το οικονομικό και ψυχολογικό πλήγμα που δέχτηκε ο Ι. Κόκκαλος από αυτή την καταστροφή έμοιαζε ανυπόφορο. Ωστόσο δεν τα έβαλε κάτω και το πάλεψε.

Έναρξη Λειτουργίας

Στις 10 του Ιούνη του 1931 το Βερεγγάρια άνοιξε επίσημα τις πόρτες του και δέκτηκε τους πρώτους του πελάτες. Την πρώτη χρονιά εκκρεμούσε ο εξοπλισμός μερικών δωματίων και έτσι δεν άνοιξαν όλα για τους ξένους. Ήταν έτοιμα όμως την επόμενη χρονιά. Η λειτουργία του ξενοδοχείου έδωσε ζωή στον Πρόδρομο αφού η επισκεψιμότητα του ήταν πέραν κάθε προηγούμενου.

Το έμβλημα του Βερεγγάρια

Για έμβλημα του το ξενοδοχείο Βερεγγάρια είχε ένα σχέδιο το οποίο απεικόνιζε στο κέντρο του ένα οβάλ σχήμα σε μορφή ασπίδας ενώ στα πλάγια είχε ένα λιοντάρι – στα αριστερά – και ένα μονόκερο – στα δεξιά. Στο κάτω μέρος του υπήρχε μέσα σε κορδέλα η αναγραφή του ονόματος του ξενοδοχείου με κεφαλαία αγγλικά γράμματα.

Η ονομασία του ξενοδοχείου

η ονομασία του ξενοδοχείου είναι εμπνευσμένη από την Πριγκίπισσα Βερεγγάρια της Ναβάρας και αργότερα Βασίλισσα της Αγγλίας (12 Μαίου 1191 – 6 Απριλίου 1199), αφού παντρεύτηκε τον Βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

Ο αρχιτέκτονας του Βερεγγάρια

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Ξενοδοχείου Βερεγγάρια, τον ανέθεσε ο ιδιοκτήτης του σε γνωστό του Αρχιτέκτονα, του οποίου το όνομα ήταν WalterHenryClarke.

Εκδηλώσεις στο Βερεγγάρια

Το Βερεγγάρια ήταν γνωστό για τις λαμπρές εκδηλώσεις που διοργάνωνε από την αρχή της λειτουργίας του. Ανάμεσα σε αυτές είναι: Χοροί, θεατρικές παραστάσεις, καλλιστεία, χριστουγεννιάτικα δείπνα, έκθεση κυπριακών προϊόντων κ.α.


Εικόνες

Ο χώρος του ξενοδοχείου

Στο χώρο του ξενοδοχείου υπήρχε μπαρ μέσα στο ξενοδοχείο, μπιλιάρδο και χώροι που μπορούσαν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους κυρίως οι άντρες. Επίσης, για τη ψυχαγωγία των θαμώνων διοργανώνονταν αρκετά συχνά διάφορες εκδηλώσεις όπως Χοροί και Χοροεσπερίδες, Επετειακές Εκδηλώσεις, Κονσέρτα, Θεατρικές Παραστάσεις, Διαγωνισμοί Ομορφιάς και Χορού και διάφορες άλλες. Διαθέσιμα για τους θαμώνες ήταν μονοπάτια στη φύση, γήπεδα ποδοσφαίρου και αντισφαίρισης πλαισιωμένα από πεύκα. Υπήρχε η δυνατότητα για ιππασία όπως και παιδότοπος.

Πηγές