Αλυκή της Λάρνακας
Η Αλυκή της Λάρνακας αποτελεί έναν από τους μοναδικούς υγροβιότοπους της Κύπρου. Βρίσκεται 3 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Ο εν λόγω υγροβιότοπος περιλαμβάνει τέσσερις λίμνες: την Αλυκή, την Ορφανή, τη Σορό και τη μικρή λίμνη του αεροδρομίου η οποία ήταν μέρος της Ορφανής αλλά αποκόπηκε εξαιτίας της κατασκευής του διαύλου του αεροδρομίου. Οι τέσσερις λίμνες εκτείνονται σ' ένα άξονα μήκους περίπου 7.5 χιλιομέτρων με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο.
Τοπογραφία
Η Αλυκή είναι η βορειότερη και η μεγαλύτερη από τις λίμνες που βρίσκονται νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Νοτιοανατολικά της Αλυκής βρίσκεται η λίμνη Πάτσαλος και νοτιοδυτικά της, κοντά στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν, η λίμνη Καδήρ Αγά. Νότια της Αλυκής βρίσκεται η στενή λίμνη Ορφανή και πιο νότια η λίμνη Σορός. Η κύρια λίμνη, η Αλυκή, είναι αλμυρού νερού και έχει εμβαδόν 5.01 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίμετρο ίση με 11.5 χιλιόμετρα. Το βορειότερο άκρο της βρίσκεται μέσα στην πόλη της Λάρνακας ενώ το νοτιότερο φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο. Είναι η πιο χαμηλή από τις τέσσερις λίμνες καθώς βρίσκεται στα -2.16 μέτρα από το μέσο επίπεδο της θάλασσας. Τα πετρώματά της είναι υδροπερατά όπως αμμόλιθοι και ψαμμόλιθοι.
Προέλευση άλατος
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση του άλατος στη λίμνη της Αλυκής. Μια θεωρία λέει ότι το άλας προέρχεται από τεράστια υπόγεια αποθέματα άλατος στην περιοχή. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι διαρρέει θαλασσινό νερό μέσα από πορώδη πετρώματα από τη θάλασσα προς την Αλυκή. Το αλάτι αρχίζει να κρυσταλλώνεται το καλοκαίρι (κυρίως τον Ιούλιο) αρχίζοντας από τις άκρες της λίμνης. Παρόλο που σχηματίζεται κρούστα άλατος και στις άλλες λίμνες εντούτοις μόνο η λεκάνη της Αλυκής είναι ικανή να αξιοποιηθεί οικονομικά. Από όλη την έκτασή της καλό αλάτι σχηματίζεται περίπου σε 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Εξόρυξη άλατος γινόταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80 κάθε καλοκαίρι που η κύρια αλυκή ήταν τελείως ξηρή και το αλάτι μεταφερόταν πάνω σε γαϊδουράκια για επεξεργασία.
Χλωρίδα
Τη χλωρίδα της Αλυκής αποτελούν πολλά και ξεχωριστά είδη φυτών, λουλουδιών και δένδρων. Συγκεκριμένα εκεί ευδοκιμούν η ακακία, το αγριοκρόμμυδον, η ανεμώνη, η αγχούσα, το κενταύριον, το μελισσάκι, η ορχιδέα, το πεύκο, το αθάνατο, το θυμάρι κ.ά.
Πανίδα
Την πανίδα της Αλυκής αποτελούν πολλά παράξενα αποδημητικά πουλιά, όπως τα φλαμίνγκο και οι γλάροι τα οποία χρησιμοποιούν τη λίμνη σαν ενδιάμεσο προσωρινό σταθμό στο ταξίδι τους. Μέσα στην αλυκή ζουν διάφοροι οργανισμοί, όπως είναι ένα είδος γαρίδας, που αποτελούν τροφή για τα αποδημητικά πουλιά. Άλλα πουλιά που μπορεί να συναντήσει κανείς εκεί είναι ο ερυθρόλαιμος, ο πιγόπους ο κερασφόρος, ο πελεκάνος, ο ερωδιός ο πορφυρόχρυσος, ο βούταυρος ο στυλλόμορφος (περιοχή Τεκκέ), οι χηνίδες, ο οξύουρος ο λευκοκέφαλος ο οποίος είναι σπάνιος επισκέπτης, οι φασιανίδες, οι ραλλίδες, οι λαρίδες, ο λάρος ο μικρός, οι γλαυκίδες κ.ά.
Πηγές
- http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/All/A22014EEF84C89BEC22571030030E89E/$file/ALYKESLA.PDF?OpenElement
- http://www.natureofcyprus.org/advnaturespotdetail-greek.html?cid=11&recid=793&rowid=1&rowcount=0&pageindex=0&pagesize=5
- http://lsg.ucy.ac.cy/research/wetlands/alykilarnakas.htm
- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AE_%CE%9B%CE%AC%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82