Το Όμοδος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού της Κύπρου.

Όμοδος
Omodos2.jpg
Εικόνα Όμοδος
[[File:{{{imagemap}}}|270px|text-top|]]
Τοπική αυτοδιοίκηση
Κοινοτάρχης {{{community_leader_gr}}}
Πληθυσμός {{{population}}}
Ιστοσελίδα
Όμοδος

Ιστορικά

Το χωριό Όμοδος πιθανολογείται να δημιουργήθηκε στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Φραγκοκρατίας μετά τη διάλυση των οικισμών Πάνω και Κάτω Κούπετρα, που βρίσκονταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Χα Ποτάμι.

Ο Ισσάκιος Κομνηνός, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο δεσπότης της Κύπρου στα 1185-1191. Κατέφυγε στα Κούπετρα μετά την ήττα του στο Κολόσσι από τον ΄Αγγλο βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο. Στα 1191 ο Κομνηνός μετά από πρόσκληση του Λεοντόκαρδου ανεχώρησε για τη Λεμεσό για ειρηνικές συνομιλίες. Η μέχρι τότε παραμονή του Ι. Κομνηνού στα Κούπετρα επιβεβαιώνει και την ύπαρξη των Κουπέτρων τα οποία και διαλύθηκαν αργότερα.

Μετά από την διάλυση των συνοικισμών των Κουπέτρων, δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού και πήρε την ονομασία Όμοδος. Στους παλιούς χάρτες συναντάμε το χωριό με τις ονομασίες Homocios και Omodos.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν τρεις εκδοχές:

1.Η πρώτη εκδοχή είναι από την Κυπριακή λέξη μόδος που σημαίνει με την ησυχία σου, με τρόπο και προσεκτικά. Οι κάτοικοι των Κουπέτρων βλέποντας κάθε βράδυ ένα φως στο απέναντι βουνό, πήγαιναν να δουν τι συμβαίνει. Εκεί ανακάλυψαν φως να βγαίνει από την καρδιά ενός πυκνού και δύσβατου βάτου και για να περάσουν χρειάστηκε να τον κόψουν. Οι κάτοικοι στο περασμά τους έλεγαν μεταξύ τους «με τον μόδο σου» ώσπου τελικά βρήκαν μια σπηλιά που είχε ένα ξύλινο σταυρό και ένα καντήλι αναμμένο.

2.Μια άλλη εκδοχή είναι ότι στο χωριό υπάρχουν πολλοί δρόμοι για τα γύρω χωριά, κι έτσι η ονομασία προέκυψε από το επίρρημα ομού και την λέξη οδός (όμου + οδός = Όμοδος).

3.Η τρίτη εκδοχή αναφέρεται στην εύρεση φραγκικών εγγράφων και στο γεγονός ότι στην περιοχή κατοικούσε ο φεουδάρχης Homodeus. Είναι πολύ πιθανό το χωριό να πήρε το όνομα του φεουδάρχη.

Θέση

Το χωριό Όμοδος βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού στη γεωγραφική περιφέρεια των Κρασοχωριών. Το χωριό είναι κτισμένο κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Χα ποτάμι, σε μέσο υψόμετρο 810 μέτρων. Το Όμοδος περιβάλλεται από ψηλές βουνοκορφές, οι ψηλότερες από τις οποίες είναι ο Αφάμης (1153 μ.) και ο Κρεμμός της Λαόνας (1092 μ.).

Πληθυσμός

Ο πληθυσμός του χωριού στα παλιά χρόνια ήταν κυρίως μόνιμοι κάτοικοι. Στην απογραφή που έγινε το 2001 οι κάτοικοι του χωριού ανέρχονταν στους 311.

Βροχόπτωση

Η ετήσια βροχόπτωση του χωριού ανέρχεται γύρω στα 760 χιλιόμετρα.


Καλλιέργεια

Στην περιοχή του χωριού καλλιεργούνται αμπέλια και διάφορα φρουτόδενδρα όπως μηλιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, ροδακινιές και χρυσομηλιές. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις που καλύπτονται από ποικίλη φυσική βλάστηση. Ένα μικρό μέρος του χωριού, στο βόρειο τμήμα του, καλύπτεται από το κρατικό δάσος της Πάφου.

Αξιοθέατα

Ως τουριστικός προορισμός έχει προσφέρει αρκετά αξιοθέατα για να επισκεφτεί κάποιος. Αυτά δεν είναι άλλα από το Ληνό, την Πλατεία του χωριού, το εξωκλήσι του Αποστόλου Φιλίππου, το Κρησφύγετο και άλλα ξωκλήσια.

Πηγές