Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας ιδρύθηκε στα 1936 και στεγαζόταν αρχικά σε αίθουσα του συγκροτήματος της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου. Στα 1948 η συλλογή μεταφέρθηκε στο οθωμανικό κάστρο της πόλης μέχρι το 1969, οπότε στεγάστηκε στο σημερινό Μουσείο. Αυτό περιελάμβανε αρχικά δύο αίθουσες. Στα 1987-88 προστέθηκε μια νέα αίθουσα και έγινε ανακατάταξη και εμπλουτισμός της έκθεσης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας
Larnakamusuem.jpg
Ιστορία Ίδρυση
Ίδρυση 1936
Στοιχεία Επικοινωνίας
Ώρες Λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή: 8.00 - 16.00, Σάββατο: 9.00 - 16.00 και Κυριακή: κλειστό
Τηλέφωνο 24304169

Ιστορία

Το Μουσείο διαθέτει σήμερα τέσσερις αίθουσες, όπου η έκθεση των αντικειμένων ακολουθεί μια χρονολογική κατάταξη, ούτως ώστε ο επισκέπτης να έχει μια πλήρη και περιεκτική εικόνα της ιστορίας της πόλης και της Επαρχίας της Λάρνακας.

Τα ογκώδη λίθινα ευρήματα φυλάσσονται κάτω από ένα στέγαστρο στην αυλή του Μουσείου. Στα βόρεια του στεγάστρου αναστηλώθηκε ένα ελαιοπιεστήριο που ανασκάφηκε στο χωριό Μαρί, και χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο.

Εκθέματα

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα από τη Νεολιθική Περίοδο, την Εποχή του Χαλκού και την Αρχαϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο. Κεραμικά από κασσίτερο (φαγεντιανά), κομμάτια ελεφαντόδοντου και αλάβαστρου αποδεικνύουν τις εμπορικές και διεθνείς σχέσεις της Κύπρου με διάφορες άλλες χώρες κατά την αρχαιότητα.

Εκτός από τη μεγάλη συλλογή τοπικών εκθεμάτων, το μουσείο παρουσιάζει επίσης μερικά μοναδικά αντικείμενα Αιγυπτιακής, Μυκηναϊκής, Φοινικικής, Ασσυριακής και Περσικής προέλευσης που βρέθηκαν στην περιοχή της Λάρνακας, αλλά ενδεχομένως να έχουν εισαχθεί από τους άλλους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας που βρίσκονταν γεωγραφικά κοντά στο νησί.

Μπαίνοντας στο Μουσείο συναντά κανείς τον προθάλαμο, όπου εκτίθενται δύο μεγάλες λίθινες ανθρωπόμορφες σαρκοφάγοι. Παρόμοια εκθέματα προέρχονται από τη Σιδώνα της Φοινίκης. Στην ανατολική πλευρά του προθαλάμου βρίσκεται ένα αντίγραφο της γνωστής ενεπίγραφης στήλης του Σαργών Β΄, η οποία βρέθηκε στο Κίτιον το 19ο αιώνα και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο. Στη δυτική πλευρά του προθαλάμου εκτίθεται ένα αντίγραφο του αριστουργηματικού μαρμάρινου ελληνιστικού αγάλματος της θεάς Αρτέμιδος, το οποίο βρέθηκε επίσης στο Κίτιον στα τέλη του 19ου αιώνα και κατέληξε στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης, όπου εκτίθεται σήμερα.

Η Αίθουσα Ι είναι αφιερωμένη στους προϊστορικούς χρόνους, από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Μεγάλο μέρος των αντικειμένων που εκτίθενται στην αίθουσα αυτή προέρχεται από τους σημαντικούς οικισμούς της Χοιροκοιτίας και της Καλαβασού.

Η Αίθουσα ΙΙ περιέχει ευρήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μυκηναϊκά αντικείμενα, μιας και η περιοχή της Λάρνακας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ευρήματα αυτής της περιόδου. Μερικά από τα μυκηναϊκά ευρήματα μάλιστα, είναι μοναδικά, όπως για παράδειγμα οι μυκηναϊκοί κρατήρες από την Καλαβασό και την Πύλα. Στην Αίθουσα ΙΙ εκτίθενται επίσης ευρήματα της πρωτογεωμετρικής περιόδου, η οποία αποτελεί τη μεταβατική φάση μεταξύ της Εποχής του Χαλκού της Εποχής του Σιδήρου.

Στην Αίθουσα ΙΙΙ εκτίθενται ευρήματα από τη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο, ως τις πρώιμες φάσεις της κλασσικής περιόδου. Το Κίτιον παρουσιάζει, στις αρχικές φάσεις της γεωμετρικής περιόδου, την ιδιαιτερότητα της εγκατάστασης Φοινίκων εμπόρων και αυτό φαίνεται από τα ευρήματα που εκτίθενται εδώ. Η αίθουσα αυτή περιλαμβάνει τους χαρακτηριστικούς επιτόπιους τύπους της αρχαϊκής κεραμεικής, εισηγμένα φοινικικά αγγεία, καθώς και από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Ιωνία. Παρουσιάζονται επίσης δείγματα της αρχαϊκής γλυπτικής, πήλινα αγαλμάτια, επιγραφές και αντικείμενα μικροτεχνίας.

Η Αίθουσα ΙV είναι η τελευταία του Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας. Εκτίθενται ευρήματα της κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου: δείγματα εισηγμένης, κυρίως αττικής, κεραμεικής, υάλινα σκεύη, λύχνοι, αλάβαστρα, αγαλμάτια, γλυπτά, νομίσματα και κοσμήματα. Μια προθήκη περιέχει αντικείμενα μεταλλουργίας που προέρχονται από την πόλη και την Επαρχία της Λάρνακας και χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού μέχρι την Εποχή του Σιδήρου. Σε άλλη προθήκη εκτίθενται διάφορα εκλεκτά αντικείμενα που προέρχονται, κατόπιν δωρεάς, από ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων.

Το Μουσείο Λάρνακος διαθέτει οδηγό σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Πηγές