Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα»
To Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA άρχισε τη λειτουργία του, Αύγουστο του 2005, υπό την διεύθυνση του Ιδρύματος Πιερίδη σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης και το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη.
Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» | |
---|---|
Ιστορία Ίδρυση | |
Ίδρυση | 2005 |
Στοιχεία Επικοινωνίας | |
Ώρες Λειτουργίας | Θερινή Περίοδος 01 Ιούνη – 30 Σεπτέμβρη- Δευτέρα: 09:00 – 13:00, Τρίτη - Σάββατο: 09:00- 17:00, Κυριακή: 15:00 - 19:00 |
Τηλέφωνο | 23816366 |
Ιστοσελίδα | |
http://www.thalassamuseum.org.cy |
Ιστορία
Το μουσείο έχει ως θέμα τη θάλασσα και ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα.
Το στοιχείο της θάλασσας ενσωματώνεται στο εξαιρετικό αυτό αρχιτεκτόνημα των 3600 τ.μ. με τη χρήση τεχνητού οξειδωμένου μετάλλου και υλικών όπως το μάρμαρο, ο όνυχας και το ξύλο. Για να καταστούν οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου ωφέλιμοι, τόσο από επιστημονικής και διδακτικής σκοπιάς όσο και από άποψη θέασης, ο άξονας των επισκέψιμων χώρων διαιρέθηκε σε εφτά διαφορετικά επίπεδα. Τα παλαιοντολογικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά και τα θαλάσσιας ζωής εκθέματα παρουσιάζονται σε υποδαπέδιες γυάλινες προθήκες πάνω στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περπατά και να τα βλέπει, σε προθήκες, σε εκθέματα που τοποθετούνται ελεύθερα στον χώρο και σε εκθέματα που κρέμονται από την οροφή.
Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους στο μουσείο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος ειδικά διαμορφωμένος για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες και εργαστήρια που καλύπτουν διάφορους τομείς και έχουν σχέση κυρίως τόσο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου όσο και με τον τουρισμό.
Επίσης, στο Μουσείο λειτουργεί ένα πολύ σύγχρονο καφέ εστιατόριο και κατάστημα με αναμνηστικά είδη. Για τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει στο χώρο του μουσείου υπαίθριο αμφιθέατρο για μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.
Εκθέματα
Οι συλλογές του Μουσείου προέρχονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Κέντρο Ομίλου Λαϊκής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης και την ιδιωτική συλλογή του Δημήτρη Ζ. Πιερίδη.
Κυριότερο έκθεμα του Μουσείου είναι το «Κυρήνεια ΙΙ», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των κλασσικών χρόνων που βρίσκεται σήμερα στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός πειραματικού προγράμματος που διηύθυνε ο Χάρης Τζάλας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας της Ναυτικής Παράδοσης με την ενεργή συμμετοχή των Michael Katzev, Richard Steffy και Susan Katzev που ήταν οι επικεφαλής στις ανασκαφείς και συντήρηση των ευρημάτων του αρχαίου ναυαγίου της Κυρήνειας (1967-1972 μ.Χ). Χρησιμοποιώντας την αρχαία μέθοδο κατασκευής, το «Κυρήνεια ΙΙ» ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο του Μανώλη Ψαρρού, στο Πέραμα, κοντά στον Πειραιά, από το 1982 έως το 1985. Για περισσότερα από τρία χρόνια, το «Κυρήνεια ΙΙ» διέσχιζε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες, σε μια σειρά από πειραματικά ταξίδια που ξεπέρασαν τα 2000 ναυτικά μίλια. Αυτά συμπεριέλαβαν και ένα ταξίδι, το φθινόπωρο του 1986 από την Ελλάδα στην Κύπρο και το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα, την άνοιξη του 1987. Το «Κυρήνεια ΙΙ» εκτέθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου όπως και στη Νέα Υόρκη, τη Νάρα της Ιαπωνίας, τη Σεβίλλη και το Αμβούργο.
Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης παλαιοντολογικά ευρήματα της Κύπρου, που περιλαμβάνουν γεωλογικά εκθέματα και οστά πυγμαίων ελεφάντων και ιπποποτάμων του νησιού.
Στο Μουσείο εκτίθεται και το πιστό αντίγραφο της παπυρέλλας, μιας πρωτόγονης σχεδίας που χρησιμοποιούταν για τις μεταφορές οψιδιανού λίθου, ο οποίος χρησίμευε για την κατασκευή λίθινων εργαλείων κατά την νεολιθική εποχή όπως μαχαίρια, ξυράφια και δόρατα, το 9000 π.Χ. στο Αιγαίο. Η «Παπυρέλλα», ένα παπυρένιο πλοιάριο, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας για την έρευνα και τη μελέτη της πρώιμης ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο από το Ελληνικό Ινστιτούτου Προστασίας της Ναυτικής Παράδοσης.
Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά εκθέματα είναι ένα πήλινο ομοίωμα πλοίου με καπετάνιο και ναύτες της Κυπρο-Αρχαϊκής Περιόδου (600-480 π.Χ.), ένα σύνθετο αγγείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (2100-1900 π.Χ.), μια ακόσμητη σαρκοφάγος και τέσσερα αττικά πινάκια με παραστάσεις ψαριών της Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής (475-325 πΧ.), ένα σιδερένιο κράνος διακοσμημένο από ορείχαλκο της ενετικής εποχής (1489-1571 μ.Χ).
Τα εκθέματα του Μουσείου Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη προέρχονται από το ομώνυμο Ίδρυμα και περιλαμβάνουν εκθέματα της Ύστερης Κρητιδικής Περιόδου (130 εώς 65 εκατομμύρια χρόνια), όπως απολιθωμένα ψάρια, όστρακα, αμμωνίτες, καθώς επίσης και ταριχευμένα ψάρια, θηλαστικά, χελώνες, πτηνά, αχινούς, αστερίες, καβούρια, αστακούς, κοραλλιογενή σφουγγάρια και θαλάσσια φυτά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν μεταθανάτια και ούτε ένα δείγμα δεν αποσπάστηκε ζωντανό από το φυσικό του περιβάλλον.