Εύης Γαβριηλίδης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 22: Γραμμή 22:


<!-- Intro -->
<!-- Intro -->
Ο Εύης Γαβριηλίδης, με την πενηντάχρονη θητεία του στο σανίδι, είναι η ζωντανή ιστορία του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου.  Ζει με τη σύντροφο της ζωής του, τη μεγάλη ηθοποιό [[Τζένη Γαϊτανοπούλου]].  
Ο Εύης Γαβριηλίδης, με την πενηντάπεντάχρονη θητεία του στο σανίδι, είναι η ζωντανή ιστορία του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου.  Ζει με τη σύντροφο της ζωής του, τη μεγάλη ηθοποιό [[Τζένη Γαϊτανοπούλου]].  


__TOC__
__TOC__
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
==<font color="#FDD017">Σπουδές </font>==
==<font color="#FDD017">Σπουδές </font>==
   
   
Ο πατέρας του δεν είχε ένσταση όταν του είπε ότι θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο. Του συνέστησε βέβαια – και πολύ σωστά – να σπουδάσει και κάτι πιο σίγουρο, μήπως χρειαστεί για να επιβιώσει. Έτσι ξεκίνησε οδοντιατρική στην Αθήνα, παράλληλα με το θέατρο, δίπλα στον Καραντινό. Στα δύο χρόνια πέθανε ο πατέρας του και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στην Κύπρο, όπου δούλεψε σε διάφορες δουλειές, ως σερβιτόρος, ταξιθέτης, ακόμα και επιστάτης σε εργοστάσιο αναψυκτικών, για να μαζέψει χρήματα και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αθήνα. Στους έξι μήνες, τον φώναξε ο υπεύθυνος του εργοστασίου και του είπε: «Εύη, φίλε μου, θα σε απολύσω γιατί αντί να προσέχεις τους εργάτες να κάνουν σωστά τη δουλειά, τους μαζεύεις για να κάνετε θέατρο». Γύρισε λοιπόν στην Αθήνα και τέλειωσε τη σχολή του Κουν.
Ο Γαβριηλίδης αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα το 1952, εργάστηκε ως ηθοποιός στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.  


==<font color="#FDD017">Η αρχή της καριέρας του </font>==
==<font color="#FDD017">Η αρχή της καριέρας του </font>==


Βρήκε αμέσως δουλειά, πρώτα με τον Καρούσο, μετά με τον Αδαμάντιο Λαιμό που κάνανε περιοδείες μέχρι και το Χαρτούμ, περνώντας και από την Κύπρο. Συγκέντρωσε έτσι αρκετά χρήματα, ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ενώ δούλευε στην Κύπρο ως ηθοποιός, δοκίμασε τις δυνάμεις του στη σκηνοθεσία. Ετοιμάζοντας ένα αμερικανικό έργο, το «Βαθιές είναι οι ρίζες», ένιωσε ότι εκφραζότανε καλύτερα στο θέατρο ως σκηνοθέτης. Αισθανόταν πως δεν ήταν τόσο καλός ηθοποιός, είχε πρόβλημα να θυμάται λόγια και λόγο αυτού βασανιζότανε πάρα πολύ. Γι' αυτόν η γοητεία και η χαρά της σκηνοθεσίας ήταν μεγαλύτερη.
Όταν αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης βρήκε αμέσως δουλειά, πρώτα με τον Καρούσο, μετά με τον Αδαμάντιο Λαιμό που κάνανε περιοδείες μέχρι και το Χαρτούμ, περνώντας και από την Κύπρο. Συγκέντρωσε έτσι αρκετά χρήματα, ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ενώ δούλευε στην Κύπρο ως ηθοποιός, δοκίμασε τις δυνάμεις του στη σκηνοθεσία. Ετοιμάζοντας ένα αμερικανικό έργο, το «Βαθιές είναι οι ρίζες», ένιωσε ότι εκφραζότανε καλύτερα στο θέατρο ως σκηνοθέτης. Αισθανόταν πως δεν ήταν τόσο καλός ηθοποιός, είχε πρόβλημα να θυμάται λόγια και λόγο αυτού βασανιζότανε πάρα πολύ. Γι' αυτόν η γοητεία και η χαρά της σκηνοθεσίας ήταν μεγαλύτερη.


==<font color="#FDD017">Μετέπειτα σπουδές </font>==
==<font color="#FDD017">Μετέπειτα σπουδές </font>==
Γραμμή 60: Γραμμή 60:
==<font color="#FDD017"> Το θεατράκι του ΡΙΚ </font>==
==<font color="#FDD017"> Το θεατράκι του ΡΙΚ </font>==
   
   
Το 1969-71 ιδρύει και ηγείται ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ''Θεατράκι του Ρ.Ι.Κ.'' που γίνεται ο προάγγελος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Θ.Ο.Κ.). Το θεατράκι του ΡΙΚ είχε πλαισιωθει και με άλλους ηθοποιούς όπως το [[Βλαδίμηρο Καυκαρίδη]], το [[Χάρη Παναγιώτου]], το [[Θάνο Πετεμερίδη]] και τους νεότερους [[Αντώνη Κατσαρή]], [[Ευτύχιο Πουλαΐδη]], [[Σπύρο Σταυρινίδη]], καθώς επίσης και άλλους ανάλογα με τις ανάγκες των έργων. Όλοι δουλεύανε σκληρά και οι ηθοποιοί με ελάχιστα λεφτά και υποχρέωση έπρεπε να κάνουν επιπλέον και ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφημίσεις, τα πάντα.  
Το 1969-71 ιδρύει και ηγείται ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ''Θεατράκι του Ρ.Ι.Κ.'' που γίνεται ο προάγγελος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Θ.Ο.Κ.). Το θεατράκι του ΡΙΚ είχε πλαισιωθει και με άλλους ηθοποιούς όπως το [[Βλαδίμηρο Καυκαρίδη]], το [[Χάρη Παναγιώτου]], το [[Θάνο Πετεμερίδη]] και τους νεότερους [[Αντώνη Κατσαρή]], [[Ευτύχιο Πουλαΐδη]], [[Σπύρο Σταυρινίδη]], καθώς επίσης και άλλους ανάλογα με τις ανάγκες των έργων. Όλοι δουλεύανε σκληρά και οι ηθοποιοί με ελάχιστα λεφτά και έπρεπε να κάνουν επιπλέον και ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφημίσεις, τα πάντα.  


Κάποια στιγμή η πολιτεία, βλέποντας ότι υπήρχε το ανθρώπινο δυναμικό για να συστήσει ένα κρατικό θέατρο, κάλεσε τον Τάκη Μουζενίδη να μελετήσει τη δημιουργία του ΘΟΚ. Όταν συστάθηκε ο ΘΟΚ, το συζητήσαμε με τον Χριστοφίδη, ο οποίος είπε να αφήσουμε τα παιδιά να πλαισιώσουν το νέο θεατρικό οργανισμό.
==<font color="#FDD017"> ΘΟΚ: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου </font>==


==<font color="#FDD017"> ΘΟΚ: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου </font>==
Κάποια στιγμή η πολιτεία, βλέποντας ότι υπήρχε το ανθρώπινο δυναμικό για να συστήσει ένα κρατικό θέατρο, κάλεσε τον Τάκη Μουζενίδη να μελετήσει τη δημιουργία του ΘΟΚ. Μετά τη σύσταση του, ο Εύης ηγήθηκε του Οργανισμού ως διευθυντής από το 1975 και η θητεία του κράτησε 13 χρόνια.Παράλληλα με τα διευθυντικά του καθήκοντα σκηνοθέτησε αρκετά έργα, σε κλασικές κυρίως παραστάσεις.
 
Διορίστηκε διευθυντής στο [[ΘΟΚ]] το 1975 και η θητεία του κράτησε 13 χρόνια.Παράλληλα με τα διευθυντικά του καθήκοντα σκηνοθέτησε αρκετά έργα, σε κλασικές κυρίως παραστάσεις.


==<font color="#FDD017">Πηγές</font>==  
==<font color="#FDD017">Πηγές</font>==  
23

επεξεργασίες