Καλοπαναγιώτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:


==<font color="#FDD017">Ιστορικά</font>==  
==<font color="#FDD017">Ιστορικά</font>==  
Ο Πρόδρομος έχει αυτή την ονομασία από τη θρησκευτική ιστορία και συγκεκριμένα από τον Άγιου Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον οποίο είναι αφιερωμένη και ανοικοδομημένη η εκκλησία, που βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του χωριού. Όταν χιονίζει το ύψος του χιονιού ξεπερνά το ένα μέτρο και καλύπτει το έδαφος για αρκετές εβδομάδες. Το Χειμώνα το κρύο στο χωρίο είναι τσουχτερό, με θερμοκρασίες που τις  περισσότερες φορές είναι κάτω του μηδενός.
Στο χωριό εμφανίζεται ο πρώτος κάτοικος, τον ενδέκατο αιώνα (λίγο μετά την ίδρυση της μονής του Αγ. Ιωάννη του Λαμπαδιστή), με το όνομα Παναγιώτης που κτίζει το σπίτι του πολύ κοντά στη μονή του Αγ. Ιωάννη. Ήταν πολύ καλός Χριστιανός και ήθελε να υπηρετήσει τον Άγιο. Ακολούθησαν κι άλλοι τον Παναγιώτη άλλοι οικιστές που δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες και έκτιζαν και τις δικές τους μικρές εκκλησίες.
Το χωριό ήταν ακουστό ως "Οικισμός του Παναγιώτη" που επί Φράγκων έγινε γνωστό ως Casale Panayiotis, Καζαλοπαναγιώτης και, κατά παραφθορά Καλαπαναγιώτης. Αργότερα όταν άρχισε επί Αγγλικρατίας, η επίσημη χαρτογράφηση της νήσου, χρησιμοποιήθηκε η ονομασία Καλοπαναγιώτης. Στην συνέχεια το χωριό διαμορφώθηκε από τους πρώτους οικιστές (Παναγιώτη, Σέργιο, Αθανάσιο, Γεώργιο και Κυριακό), αποτελούσε ένα συγκρότημα 5 μικρών ανεξαρτήτων μεταξύ τους οικογενειακών ενοριών, που συνεχώς μεγάλωναν. Η ολοκλήρωση, του χωριού συνεχίστηκε μετά την καταστροφή του Τρουλλινού (1614 μ.χ.) και το διασκορπισμό των κατοίκων του στις γύρω περιοχές.
 


==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
238

επεξεργασίες