Πέρα Ορεινής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:


==<font color="#FDD017">Ιστορικά</font>==  
==<font color="#FDD017">Ιστορικά</font>==  
Ο Πρόδρομος έχει αυτή την ονομασία από τη θρησκευτική ιστορία και συγκεκριμένα από τον Άγιου Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον οποίο είναι αφιερωμένη και ανοικοδομημένη η εκκλησία, που βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του χωριού. Όταν χιονίζει το ύψος του χιονιού ξεπερνά το ένα μέτρο και καλύπτει το έδαφος για αρκετές εβδομάδες. Το Χειμώνα το κρύο στο χωρίο είναι τσουχτερό, με θερμοκρασίες που τις  περισσότερες φορές είναι κάτω του μηδενός.
 
Την ονομασία του χωριού οφείλεται που βρίσκεται κτισμένο στη δεξιά όχθη του Πεδιαίου Ποταμού.  Το χωριό με την ίδια ονομασία ήδη από την αρχαιότητα ως προάστιο της αρχαίας πόλης Ταμασού γιατί επειδή βρισκόταν πέραν του Πεδιαίου Ποταμού. Στο βίο του Αγίου Ηρακλειδίου (1ος μ.Χ. αιώνας) αναφέρεται ως Πέρατον (Πέραν). Ο χαρακτηρισμός “Ορεινής” προέκυψε από το γεγονός ότι επί Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας το χωριό ευρισκόταν στο διαμέρισμα Ορεινής, όπως αποκαλείτο η ορεινή περιοχή της Κύπρου, για να αντιδιαστέλλεται με την πεδινή περιοχή της Μεσαορίας. Για την ονομασία του χωριού ο προσδιορισμός «Ορεινής» παρέμεινε και χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει το χωριό γεωγραφικά από άλλα χωριά πού έχουν ως πρώτο συστατικό τη λέξη Πέρα, όπως Πέρα Χωρίο, Πέρα Παιδί κ.ά.  
 


==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
Γραμμή 32: Γραμμή 34:


Σήμερα το χωριό έχει 360 νοικοκυριά με 1250 κατοίκους.
Σήμερα το χωριό έχει 360 νοικοκυριά με 1250 κατοίκους.
==<font color="#FDD017">Αξιοθέατα</font>==
Μερικά από τα αξιοθέατα τα οποία κοσμούν τον Πρόδρομο και αξίζουν να επισκεφτείτε είναι το [[Ξενοδοχείο Βερεγγάρια]], κεντρική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, το [[Δασικό Κολλέγιο Κύπρου]]. Κοντά στο χωριό και προς τα νοτιοανατολικά υπήρχε παλιό γνωστό μοναστήρι, εκείνο της Τρικουκκιάς αφιερωμένο στην Παναγία. Επίσης, λίγο πιο έξω απ’ το χωριό, υπάρχουν δύο ξωκλήσια του Αγίου Ονουφρίου και της Αγίας Τριάδας.


==<font color="#FDD017">Πηγές</font>==  
==<font color="#FDD017">Πηγές</font>==  
238

επεξεργασίες