Αμμόχωστος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
<!-- Intro -->
<!-- Intro -->


Η '''Αμμόχωστος''', βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κύπρου. Η  Αμμόχωστος άλλαξε πολλά ονόματα ξεκινώντας από το αρχαίο της όνομα, Σαλαμίνα, αργότερα έγινε Αρσινόη και μετά Κωνστάντια. Από το 1974 με την τούρκικη εισβολή, η Αμμόχωστος είναι μέχρι και σήμερα κατεχόμενη.
Η '''Αμμόχωστος''' βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κύπρου. Η  πόλη άλλαξε πολλά ονόματα ξεκινώντας από το αρχαίο της όνομα, Σαλαμίνα που αργότερα έγινε Αρσινόη και στη συνέχεια Κωνστάντια. Από το 1974 με την τούρκικη εισβολή, η Αμμόχωστος πέρασε στα χέρια των Τούρκων και παραμένει μέχρι και σήμερα κατεχόμενη.  


__TOC__  
__TOC__  
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
==Προέλευση ονόματος==
==Προέλευση ονόματος==


Η Αμμόχωστος πήρε το όνομα αυτό που σημαίνει πόλη χωμένη στην άμμο. Η αμμώδης παραλία της προσέλκυε πολλούσ τουρίστες. Η Αμμόχωστος είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πλυθυσμό 42000 περίπου κατοίκους.
Αμμόχωστος σημαίνει πόλη χωμένη στην άμμο. Η αμμώδης παραλία της προσέλκυε πολλούς τουρίστες κι έτσι προήλθε και το όνομά της. Η Αμμόχωστος είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό 42000 περίπου κατοίκους.


==Γεωργικά προϊόντα==
==Γεωργικά προϊόντα==


Η Αμμόχωστος έχει μια αρκετά αξιόλογη γεωργική παραγωγή με τα πιο βασικά προϊόντα το σιτάρι, τα αμπέλια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και βαμβάκι.
Η Αμμόχωστος έχει μια αρκετά αξιόλογη γεωργική παραγωγή με τα πιο βασικά προϊόντα το σιτάρι, τα αμπέλια, τα εσπεριδοειδή, τις ελιές και το βαμβάκι.


==Λιμάνι==
==Λιμάνι==
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
==Ιστορία==
==Ιστορία==


Η Αμμόχωστος κτίστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα και είναι από τις πιο παλιές πόλεις του νησιού. Σύμφωνα με την μυθολογία μετονομάστηκε σε Σαλαμινα από τον Τεύκρο, το γιο του Τελαμώνα και αδελφό του Αίαντα, από το ομώνυμο ελληνικό νησί.   
Η Αμμόχωστος κτίστηκε τον 3<sup>ο</sup> π.Χ. αιώνα και είναι από τις πιο παλιές πόλεις του νησιού. Σύμφωνα με την μυθολογία μετονομάστηκε σε Σαλαμίνα από τον Τεύκρο, το γιο του Τελαμώνα και αδελφό του Αίαντα, από το ομώνυμο ελληνικό νησί.   


'''Βυζαντινή Αυτοκρατορία'''
'''Βυζαντινή Αυτοκρατορία'''


Η πόλη αναπτύχθηκε την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η γυναίκα του Ιουστιανιανού, Θεοδώρα, καταγόταν από την Αμμόχωστο έτσι ο Ιουστινιανός βοήθησε την πόλη να αναπτυχθεί κτίζοντας περισσότερα οικοδομήματα. Σε εκτήμηση οι κάτοικοι την ονόμασαν Νέα Ιουστινιάνια.  
Η πόλη αναπτύχθηκε την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η γυναίκα του Ιουστιανιανού, Θεοδώρα, καταγόταν από την Αμμόχωστο έτσι ο Ιουστινιανός βοήθησε την πόλη να αναπτυχθεί κτίζοντας περισσότερα οικοδομήματα. Οι κάτοικοι για να επιδείξουν την εκτίμησή τους για τα έργα του ονόμασαν την πόλη "Νέα Ιουστινιάνια".  


'''Άραβες'''
'''Άραβες'''


Η Αμμόχωστος έγινε το σημάντικότερο χριστιανικό κέντρο, όπου κατέφευγαν οι χριστιανοί όταν οι Άραβες κατέλαβαν τους Αγίους Τόπους. Η αύξηση του πλυθησμού έκανε την πόλη ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Αμμόχωστος έγινε το σημαντικότερο χριστιανικό κέντρο, όπου κατέφευγαν οι χριστιανοί όταν οι Άραβες κατέλαβαν τους Αγίους Τόπους. Η αύξηση του πληθυσμού έκανε την πόλη ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην ανατολική Μεσόγειο.


'''Φραγκοκρατία'''
'''Φραγκοκρατία'''


Την περίοδο της Φραγκοκρατίας η Αμμόχωστος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και έγινε μια από τις πιο πλούσιες πόλεις. Παροικίες πολλών εμπόρων έκαναν το λιμάνι ένα από τα πιο σημαντικά στην ανατολική Μεσόγειο. Η πόλη γέμισε με λαμπρά ανάκτορα και πολλά κτίρια μέσα σε αυτά βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, όπου οι Φράγκοι στέφονταν σαν βασιλιάδες Ιεροσολύμων.
Η περίοδος της Φραγκοκρατίας ήταν αρκετά ανθηρή για την Αμμόχωστο που έγινε μια από τις πιο πλούσιες πόλεις. Παροικίες πολλών εμπόρων έκαναν το λιμάνι ένα από τα πιο σημαντικά στην ανατολική Μεσόγειο. Η πόλη γέμισε με λαμπρά ανάκτορα ανάμεσα στα οποία ανήκει και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, όπου οι Φράγκοι στέφονταν σαν βασιλιάδες Ιεροσολύμων.


Η πόλη έπεσε πρώτα στα χέρια του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ενώ μετά ακολούθησε ο Γάλλος Λουζινιάν, όπου στέφτηκε βασιλιάς της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ.Το 1373 οι Γενουάτες πήραν την Αμμόχωστο μέχρι το 1489 όπου καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Οι Ενετοί οχύρωσαν την πόλη όπου γίνεται σε γενικό στρατηγείο στην Ανατολική Μέσογειο.  
Η πόλη έπεσε πρώτα στα χέρια του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ενώ μετά ακολούθησε ο Γάλλος Λουζινιάν, όπου στέφτηκε βασιλιάς της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ.Το 1373 οι Γενουάτες πήραν την Αμμόχωστο μέχρι το 1489 όπου καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Οι Ενετοί οχύρωσαν την πόλη και μετατράπηκε σε γενικό στρατηγείο στην Ανατολική Μεσόγειο.  


Στον γνωστό πύργο της πόλης η παράδοση τοποθετεί την εξέλιξη και το τέλος της τραγωδίας του Σαίξπηρ «Οθέλλος»[εκκρεμεί παραπομπή], αν και ο ίδιος ο μεγάλος συγγραφέας δεν αναφέρει την Αμμόχωστο αλλά ομιλεί απλώς για «ένα λιμάνι στην Κύπρο» Όμως ο Οθέλλος, ο ήρωας της ομώνυμης τραγωδίας του Σαίξπηρ, θεωρείται ότι είχε πηγή έμπνευσης τον Κριστόφορο Μόρο, Βενετό αξιωματούχο που είχε διατελέσει διοικητής της Αμμοχώστου και της Κύπρου κατά το 1505 - 1507.
Στο γνωστό πύργο της πόλης η παράδοση τοποθετεί την εξέλιξη και το τέλος της τραγωδίας του Σαίξπηρ «Οθέλλος»[εκκρεμεί παραπομπή], αν και ο ίδιος ο μεγάλος συγγραφέας δεν αναφέρει την Αμμόχωστο αλλά ομιλεί απλώς για «ένα λιμάνι στην Κύπρο» . Ο Οθέλλος, ο ήρωας της ομώνυμης τραγωδίας του Σαίξπηρ, θεωρείται ότι είχε πηγή έμπνευσης τον Κριστόφορο Μόρο, Βενετό αξιωματούχο που είχε διατελέσει διοικητής της Αμμοχώστου και της Κύπρου κατά το 1505 - 1507.


'''Οθωμανική Αυτοκρατορία και Αγγλοκρατία'''
'''Οθωμανική Αυτοκρατορία και Αγγλοκρατία'''
372

επεξεργασίες