Σάββας Παπακώστας

Ο Σάββας Παπακώστα είναι Ανώτερος Σύμβουλος Νευρολόγος, επικεφαλής της Νευρολογικής Κλινικής Β, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Είναι ένας αξιόλογος επιστήμονας με σημαντική συνεισφορά στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Επιστήμονας
Logo.png
Γενικές Πληροφορίες
Επιστημονικό Πεδίο Απασχόλησης Ιατρική, Νευρολογία
Προσωπικά Στοιχεία
Γεννήθηκε 14 Οκτωβρίου 1955
Τόπος Γέννησης Λευκωσία
Εθνικότητα Κυπριακή
Υπηκοότητα Κυπριακή
Παιδιά Δύο



Βιβλιογραφία

Ο καθηγητής Παπακώστας ολοκλήρωσε τις ιατρικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του ταυτόχρονα στην Νευρολογία και Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε με υποτροφία στην Κλινική Νευροφυσιολογίας και Epileptology στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, όπου διορίστηκε ως κλινικός εκπαιδευτικός στη Νευρολογία στο διδακτικό προσωπικό του νοσοκομείου Presbyterian. Ασχολήθηκε με μεταδιδακτορική έρευνα στην επιδημιολογία της ανθεκτικής επιληψίας, ψύχωση μετά την κρίση και τη μακροχρόνια παρακολούθηση της ψυχογενούς επιληψία. Συμμετείχε επίσης σε κλινικές μελέτες για τα νέα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Διορίστηκε Ανώτερος Σύμβουλος Νευρολόγος και επικεφαλής της Επιληψίας και συμπεριφοριστική Νευρολογική Κλινική της Κύπρου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, το 1994 και κατέχει τη θέση αυτή μέχρι σήμερα. Ίδρυσε κλινικό εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, τη μακροπρόθεσμη μονάδα παρακολούθησης για επιληπτικές κρίσεις και την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την ανασκόπηση των ερευνητικών προτάσεων. Με την ίδρυση της Κυπριακής Σχολής Μοριακής Ιατρικής, διορίστηκε καθηγητής της νευροεπιστήμης. Διετέλεσε επίσης Επισκέπτης Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου στη Λευκωσία, καθώς και συμπληρωματικός αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. Έχει δραστηριοποιηθεί στην έρευνα για την επιληψία, συμπεριλαμβανομένων τις δοκιμές του αντιεπιληπτικού φαρμάκου, την ποιότητα της ζωής στα επιληπτικά θέματα και έχει δημιουργήσει συνεργασίες με διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε Κύπρο και στο εξωτερικό για την αξιολόγηση και τη χειρουργική θεραπεία της επιληψίας. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει έρευνα για την άνοια, την επιδημιολογία της, τις ψυχοκοινωνικές πλευρές της ασθένειας, τις κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα για την άνοια και διεξάγει επί του παρόντος μελέτες με ζωικά μοντέλα της νόσου του Alzheimer. Έχει επίσης πραγματοποιήσει εκτεταμένη νευρολογική έρευνα επί των νέων μεθοδολογιών για την αξιολόγηση του αιθουσαίου συστήματος και την νευροφυσιολογία των διαφόρων νευρολογικών καταστάσεων. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 1000 διδασκόντων του Διεθνούς Συνδέσμου κατά της Επιληψίας και του έχει επίσης απονεμηθεί η διάκριση του Fellow της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας για τη συμβολή του τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στους τομείς της έρευνάς του και των συμφερόντων και δραστηριοποιείται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των σπουδών του σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις. Ασχολείται με τη διδασκαλία, τόσο στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, στην Κυπριακή Σχολή Μοριακής Ιατρικής Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, και στην πρόσφατα συσταθείσα Ιατρική Σχολή του Αγίου Γεωργίου, Πανεπιστημιούπολη Λευκωσίας .

Τρέχουσα Θέση

Ανώτερος Σύμβουλος Νευρολόγος, επικεφαλής της Νευρολογικής Κλινικής Β, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας (Τομέας επιληψία), το Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center, Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος, Καθηγητής Κυπριακής Σχολής Μοριακής Ιατρικής.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Αξιολόγηση και Θεραπεία Επιληψίας
  • Διαταραχές της μνήμης
  • Κλινική Νευροφυσιολογία

Βραβεία

  • Λίστα του κοσμήτορα στο Προπτυχιακό Κολλέγιο
  • Ποιος είναι ποιος μεταξύ των μαθητών στα αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια, 1978-1979
  • Μ.Α. Βαθμός Summa Cum Laude
  • Εδιμβούργο Γηριατρικής Tutorial Βραβείο, 1986
  • Ειδική Μνεία δόθηκε από τους "Ιπποκράτης" Ιατρικός Σύλλογος για Λευκωσίας - Κερύνειας για την παρουσίαση: Παπαθανασίου ES, Κυριακίδης Τ, Ηλιόπουλος Ι, Μ Πέτσα, Κλεόπα ΚΑ, Πιπερίδου C, Παντζαρής Μ, Παπακώστας SS. "Τα αιθουσαία συμπτώματα και σημεία συσχετίζονται με ανώμαλη νευρογενή αιθουσαία προκλητά δυναμικά σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας». 18ο Ετήσιο Ιατρικό Συνέδριο, 9 - 10 Απρίλιος, 2005, Λευκωσία, Κύπρος
  • Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που εξελέγη τον Φεβρουάριο του 2011.


Πηγές