Test

Από Digital Cyprus
Αναθεώρηση ως προς 12:24, 18 Ιανουαρίου 2024 από τον Pradeau (συζήτηση | συνεισφορές) (Greeklish variables name replaced)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κουμανταρία
Untitled.png
Ποτό
Ιστορία
Προέλευση {{{ origin}}}
Περιοχή Φημισμένη {{{area_famous_for}}}
Περίοδος Κατανάλωσης {{{period_consumed}}}
Άλλο Όνομα {{{alternative_name}}}
Παρασκευή
Κύρια Συστατικά {{{main_ingredients}}}
Τρόπος Σερβιρίσματος {{{serving_method}}}
Συνοδεύεται {{{accompanied_by}}}

Η κουμανταρία είναι ένας επιδόρπιος οίνος, γλυκός σαν λικέρ, με πλούσια γεύση, άρωμα και ιστορία. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τους σταυροφόρους ιππότες του 13ου αιώνα, αλλά είχε ανακαλυφθεί πολύ παλιότερα, περίπου το 2000 π.χ., σύμφωνα με το βιβλίο Guinness.

Ιστορία

Η Κουμανταρία θεωρείται το παλαιότερο κρασί στον κόσμο και το πρώτο που του δόθηκε 'Appellation d’Origin' (από τη γεωγραφική του προέλευση). Ο θρύλος λέει ότι η Κουμανταρία φτιάχτηκε αρχικά από το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο και τους Σταυροφόρους. Αυτό το πολύ νόστιμο κρασί επιδορπίου, που έχει μια γεύση που μοιάζει αρκετά με το ποτό sherry, φτιάχνεται με την ίδια μέθοδο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα σταφύλια μαζεύονται αργά, στεγνώνουν στον ήλιο για να ενισχυθεί η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και μετά πατιούνται. Ο χυμός μαζεύεται και μπαίνει σε ντεπόζιτα ή μεγάλα πήλινα κιούπια για τη ζύμωση.

Το γλυκό κρασί της Κύπρου έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη με το όνομα Κουμανταρία που απεικονίζει την γεωγραφική προέλευση του από την “Commandarie”, το όνομα που έδωσαν στην γη που ανήκε στους Ναίτες Ιππότες και αργότερα μετονομάστηκαν σε Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.

Παραγωγή

Βάσει της τοπικής νομοθεσίας μόνο οι τέσσερις μεγάλες και παλαιότερες οινοβιομηχανίες της Κύπρου (ΚΕΟ, ΣΟΔΑΠ, ΕΤΚΟ και ΛΟΕΛ) επιτρέπεται να εμφιαλώνουν και να πωλούν Commandaria, με βάση πρώτη ύλη που προμηθεύονται από τους αμπελουργούς και οινοποιούς της ζώνης του συγκεκριμένου κρασιού.

H κουμανταρία παράγεται με μια συγκεκριμένη συνταγή και έχει προστατευόμενο όνομα, ως μοναδικό προϊόν της Κύπρου παγκοσμίως. Η σύστασή της περιλαμβάνει μέλι, βότανα, βανίλια, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και μια σύνθετη και γλυκιά γεύση. Το ξεχωριστό στοιχείο στην παραγωγή της κουμανταρίας είναι ότι μετά το μάζεμα των σταφυλιών για την δημιουργία της, αυτά αφήνονται στον ήλιο για 10 μέρες για να βγάλουν τα σάκχαρά τους. Το κρασί που παράγεται παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια και μετά εμφιαλώνεται. Κι όσο τα χρόνια περνούν, το υγρό αποκτά ένα κεχριμπαρένιο χρώμα και εντείνονται το γλυκό και παχύρρευστο στοιχείο του.

Κατανάλωση

Όπως τους περισσότερους επιδόρπιους οίνους την απολαμβάνουμε ιδανικά δροσερή, σε θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου, σε χαμηλό κολωνάτο ποτήρι κρασιού. Συνοδεύει τέλεια κέικ, τάρτες και γενικά επιδόρπια με βάση τα φρούτα (ξερά, γλασέ ή του κουταλιού) και τους ξηρούς καρπούς. Κάποιοι πιο εξασκημένοι ουρανίσκοι, με αγγλοσαξωνικές επιρροές, με χαρά θα συνδυάσουν την Commandaria με έντονα, λιπαρά τυριά όπως το Ροκφόρ ή το Στίλτον.

Πηγές