Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρότυπο:Churches


Η "Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου" βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στη βουνοκορφή του Κύκκου, γνωστή και ως "Θρονί της Παναγίας" κοντά στον Όλυμπο. Είναι κτισμένη σε πλούσια βλάστηση και δέντρα έτσι ώστε οι μοναχοί να αφιερώνονται απρόσκοπτα στην προσευχή και την άσκηση. Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο πλούσια και πιο φημισμένα μοναστήρια της Κύπρου. Ονομάζεται "Βασιλική" διότι κτίστηκε κατά τη Βυζαντινή Εποχή από τον τότε Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό (1081-1118) και "Σταυροπηγιακή" διότι στα θεμέλιά της είχε τοποθετηθεί σταυρός.


Ιστορία - Ίδρυση

Το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, ιδρύθηκε κατά τη Βυζαντινή Εποχή από τον τότε Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό.

Ο ναός

Το μουσείο του μοναστηριού

Η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου

Η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά και απεικονίζει την Παναγία να κρατά με το δεξί της χέρι το Χριστό. Το 1576 η εικόνα επικαλύφθηκε για πρώτη φορά με αργυρή και επίχρυση πλάκα και επικαλύφθηκε ξανά το 1795. Το πρόσωπο της Παναγίας είναι σκεπασμένο και ποτέ δεν αποκαλύπτεται. Ένας πιθανός λόγος είναι γιατί έτσι το θέλησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος ή άλλος λόγος είναι για να εμπνέει περισσότερο σεβασμό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι μόνες περιπτώσεις που οι μοναχοί αποκάλυψαν την εικόνα ήταν σε περιόδους ανομβρίας και αφού πρώτα την μετέφεραν στη γειτονική κορφή, το λεγόμενο "Θρονί", όπου έψαλλαν σχετική παράκληση. Όμως ακόμα και τότε το έκαναν, χωρίς να βλέπουν το πρόσωπο της Παναγίας, κρατώντας Την με τρόπο ώστε να κοιτά τον ουρανό. Η εικόνα αυτή της Παναγίας της Κυκκώτισσας έγινε πολύ αγαπητή στο λαό ο οποίος την ύμνησε με πάμπολλα δημοτικά τραγούδια.

Το σημερινό μοναστηριακό συγκρότημα

Πηγές