Δίκωμο

Από Digital Cyprus
Αναθεώρηση ως προς 03:21, 5 Σεπτεμβρίου 2014 από τον George v814 (συζήτηση | συνεισφορές) (Created page with "{{Villages |acronym= Δίκωμο |location= Καλοπαναγιώτης |note= Χωριό της επαρχίας Κερύνειας της Κύπρου |link=http:/...")
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρότυπο:Villages


Το Δίκωμο είναι χωριό της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της επαρχίας Κερύνειας.

Ιστορικά

Στο χωριό εμφανίζεται ο πρώτος κάτοικος, τον ενδέκατο αιώνα (λίγο μετά την ίδρυση της μονής του Αγ. Ιωάννη του Λαμπαδιστή), με το όνομα Παναγιώτης που κτίζει το σπίτι του πολύ κοντά στη μονή του Αγ. Ιωάννη. Ήταν πολύ καλός Χριστιανός και ήθελε να υπηρετήσει τον Άγιο. Ακολούθησαν κι άλλοι τον Παναγιώτη άλλοι οικιστές που δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες και έκτιζαν και τις δικές τους μικρές εκκλησίες. Το χωριό ήταν ακουστό ως "Οικισμός του Παναγιώτη" που επί Φράγκων έγινε γνωστό ως Casale Panayiotis, Καζαλοπαναγιώτης και, κατά παραφθορά Καλαπαναγιώτης.

Αργότερα όταν άρχισε επί Αγγλικρατίας, η επίσημη χαρτογράφηση της νήσου, χρησιμοποιήθηκε η ονομασία Καλοπαναγιώτης. Στην συνέχεια το χωριό διαμορφώθηκε από τους πρώτους οικιστές (Παναγιώτη, Σέργιο, Αθανάσιο, Γεώργιο και Κυριακό), αποτελούσε ένα συγκρότημα 5 μικρών ανεξαρτήτων μεταξύ τους οικογενειακών ενοριών, που συνεχώς μεγάλωναν. Η ολοκλήρωση, του χωριού συνεχίστηκε μετά την καταστροφή του Τρουλλινού (1614 μ.χ.) και το διασκορπισμό των κατοίκων του στις γύρω περιοχές.

Θέση

Το χωριό Καλοπαναγιώτης είναι της επαρχίας Λευκωσίας, βρίσκεται στην περιοχή Μαραθάσα, στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς Τροόδους. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Αξιοθέατα

Μερικά από τα αξιοθέατα τα οποία κοσμούν τον Καλοπαναγιώτη και αξίζουν να τα επισκεφτείτε είναι το Μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, το Εικονοφυλάκιο, η Οικία & Μουσείο Λαυρεντίου, οι Ιαματικές Πηγές, οι Εκκλησίες και τα Ξωκλήσια. Επίσης το Ενετικό Γεφύρι, η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και το Πολιτιστικό Κέντρο "Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής Καλοπαναγιώτη".

Πηγές