Όμοδος

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρότυπο:Villages


Το Όμοδος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού της Κύπρου.

Ιστορικά

Δημιουργήθηκε το χωριό το πιο πιθανό στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Φραγκοκρατίας, ύστερα που διαλύθηκαν οι οικισμοί Πάνω και Κάτω Κούπετρα, που βρίσκονταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Χα Ποτάμι.

Ο Ισσάκιος Κομνηνός σύμφωνα με την παράδοση που ήταν δεσπότης της Κύπρου (1185-1191) μετά την ήττα του στο Κολόσσι από τον Άγγλο βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο, κατέφυγε στα Κούπετρα μέχρι που τον κάλεσε ο Ριχάρδος στη Λεμεσό για συνομιλίες και ειρήνευση. Αυτό θα πει πως στα 1191 υπήρχαν τα Κούπετρα τα οποία διαλύθηκαν αργότερα.

Μετά από την διάλυση των συνοικισμών των Κουπέτρων, δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που πήρε την ονομασία Όμοδος. Σε παλλιούς χάρτες το χωριό βρίσκεται σημειωμένο ως , Homocios και Omodos.


Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν τρεις εκδοχές: 1.Η πρώτη εκδοχή είναι από την Κυπριακή λέξη μόδος που σημαίνει με τν ησυχία σου, με τρόπο και προσεκτικά. Οι κάτοικοι των Κουπέτρων βλέποντας κάθε βράδυ ένα φως στο απέναντι βουνό, πήγαιναν να δουν τι συμβαίνει. Εκεί βρήκαν φως και να βγαίνει από την καρδιά ενός πυκνού και δύσβατου βάτου, που για να περάσουν χρειάστηκε να τον κόψουν και ο ένας έλεγε στον άλλο «με τον μόδο σου» ώσπου τελικά βρήκαν μια σπηλιά με ξύλινο σταυρό και ένα καντήλι αναμμένο μέσα.

2.Στο χωριό ξεκινούν πολλοί δρόμοι για τα γύρω χωριά, κι έτσι από το επίρρημα ομού και την λέξη οδός σχηματίστηκε το Όμοδος.

3.Βρήκαν έγγραφα που είναι Φράγκικα ότι στην περιοχή κατοικούσε ο φεουδάρχης Homodeus και πολύ πιθανό από το όνομα του φεουδάρχη να πήρε και το χωριό το όνομα του.


Θέση

Το χωριό Όμοδος βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού στη γεωγραφική περιφέρεια των Κρασοχωριών. Το χωριό είναι κοντά κτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Χα ποτάμι, σε μέσο υψόμετρο 810 μέτρων. Το Όμοδος περιβάλλεται από ψηλές βουνοκορφές, οι ψηλότερες από τις οποίες είναι ο Αφάμης (1153 μ.) και ο Κρεμμός της Λαόνας (1092 μ.).


Πληθυσμός

Για τον πληθυσμό του χωρίου τα παλιά χρόνια ήταν περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι. Η τελευταία απογραφή για τον πληθυσμό του χωριού έγινε το 2001 και οι κάτοικοι ήταν 311.

Βροχόπτωση

Η ετήσια βροχόπτωση του χωριού ανέρχεται γύρω στα 760 χιλιόμετρα.


Καλλιέργεια

Στην περιοχή του χωριού καλλιεργούνται αμπέλια, διάφορα φρουτόδενδρα (μηλιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, ροδακινιές και χρυσομηλιές). Επίσης υπάρχουν ακαλλιέργητες εκτάσεις που καταλαμβάνονται από ποικίλη φυσική βλάστηση και ένα μικρό μέρος του χωριού, στο βόρειο τμήμα του καταλαμβάνεται από το κρατικό δάσος της Πάφου.


Αξιοθέατα

Μερικά από τα αξιοθέατα τα οποία κοσμούν τον Πρόδρομο και αξίζουν να επισκεφτείτε είναι το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια, κεντρική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, το Δασικό Κολλέγιο Κύπρου. Κοντά στο χωριό και προς τα νοτιοανατολικά υπήρχε παλιό γνωστό μοναστήρι, εκείνο της Τρικουκκιάς αφιερωμένο στην Παναγία. Επίσης, λίγο πιο έξω απ’ το χωριό, υπάρχουν δύο ξωκλήσια του Αγίου Ονουφρίου και της Αγίας Τριάδας.


Πηγές