Πλάτρες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1.785 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 10 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:


==<font color="#FDD017">Ιστορικά</font>==  
==<font color="#FDD017">Ιστορικά</font>==  
Το χωριό είναι ένα δημοφιλές θερινό θέρετρο με ένα συναρπαστικό παρελθόνΤο παρελθόν του Πεδουλά χρονολογείται πίσω στους Βυζαντινούς χρόνους και επί Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας ήταν βασιλική ιδιοκτησία. Στο χωριό ξεκίνησε η εκπαίδευση επίσημα το 1853 μ.Χ. ενώ ιδιωτικά σχολεία λειτουργούσαν κιόλας από το 1700 μ.Χ. και έτσι οι Πεδουλιώτες φοιτούσαν στα τοπικά σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης του χωριού.  
Το χωριό σήμερα είναι ξακουστό και  γνωστό με το όνομα Πλάτρες, χωρίς το Πάνω, σε αντίθεση με τους γειτονικούς Τορνάρηδες, που αναφέρονται με το όνομα Κάτω Πλάτρες. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι οι Πλάτρες είναι ένα νέο χωριό, που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια ενώ είναι πολύ παλιό χωριό. Οι Πλάτρες αναφέρεται ανάμεσα σε 119 χωριά της Επαρχίας Λεμεσού, τα οποία υπήρχαν την εποχή των Λουζινιανών (Φραγκοκρατία, 1192-1489 μ.χ.) και των Ενετών (1489-1571 μ.χ.).
Οι Πεδουλιώτες δεν είχαν αρκετό εισόδημα από την γεωργία μετά ασχοληθήκαν και ασχολούνται με τον τουρισμό, το εμπόριο και οι οικοτεχνίες κι έτσι έχουν περισσότερο εισόδημα.
Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Τορνάρηδες γιατί υπήρχαν πολλοί τορναδόροι στο χωριό (τόρνος είναι τροχός του αγγειοπλάστη/τορνάρη).
Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ονομασία του χωριού “Πλάτρες”:
1)Πήρε την ονομασία της από την λέξη πλάτρα (πράτρια), που σημαίνει αυτή που υφαίνει και πωλεί τα πανιά των αγροτών και έτσι η Πλάτρα έγινε στον πληθυντικό οι Πλάτρες.
2)Υπάρχουν  γραπτές μαρτυρίες ότι οι Πλάτρες ήταν φέουδο επί Φραγκοκρατίας και έφερε αυτό το όνομα από τότε. Η λέξη πλάτρε-ς υπάρχει στην Γαλλική γλώσσα που μεταφράζεται στα ελληνικά σε λευκός, γύψος κ.α. Υπάρχουν πληροφορείς εποχή  Φραγκοκρατίας στη νότια πλευρά του Τροόδους, πάνω από τις σημερινές Πλάτρες, υπήρχε Φράγκικο Μοναστήρι, που οι μοναχοί του ήταν ντυμένοι στα άσπρα και ονομάζονταν "Πλάτραι".
3)Για την ονομασία του χωριού πήρε την λέξη πλάτσα, που μετά έγινε Πλάτρα και ακολούθως Πλάτρες (στον πληθυντικό).
Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης) αλλά οι πιο λίγοι ασχολούνται με την φρουτο-καλλιέργειες και άλλοι σε υπηρεσίες που έχουν σαν έδρα τους το χωριό.
 


==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
238

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης