Ανάγυια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:


==<font color="#FDD017">Ιστορικά</font>==  
==<font color="#FDD017">Ιστορικά</font>==  
Ο Πρόδρομος έχει αυτή την  ονομασία από τη θρησκευτική ιστορία και συγκεκριμένα από τον Άγιου Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον οποίο είναι αφιερωμένη και ανοικοδομημένη η εκκλησία, που βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του χωριού. Όταν χιονίζει το ύψος του χιονιού ξεπερνά το ένα μέτρο και καλύπτει το έδαφος για αρκετές εβδομάδες. Το Χειμώνα το κρύο στο χωρίο είναι τσουχτερό, με θερμοκρασίες που τις  περισσότερες φορές είναι κάτω του μηδενός.
Την ονομασία του χωριού προέρχεται από τις λέξεις «Άνω» και «Αγυιά», που σημαίνουν «άνω δρόμος». Σχετίζεται αυτή η ονομασία μ΄ένα μικρό αναφορικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό και εκτρέπεται από το δρόμο που ενώνει τη Λευκωσία με την ορεινή περιοχή της Πιτσιλιάς.  
 


==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
==<font color="#FDD017">Θέση</font>==  
Γραμμή 23: Γραμμή 24:


==<font color="#FDD017">Πληθυσμός</font>==  
==<font color="#FDD017">Πληθυσμός</font>==  
Ο πληθυσμός του Πρόδρομου είναι περίπου 80 μόνιμοi κατοίκοi.  
Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, στις βόρειες του βουνού ιδρύθηκε προσφυγικός συνοικισμός στον οποίο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες κυρίως από την επαρχία Κερύνειας αλλά και από άλλες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου. Έτσι συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του πληθυσμού στο χωριό. Ενώ το 1954, οι κάτοικοι της κοινότητας ανέρχονταν στους 235, σήμερα ανέρχονται σε 1400, εκ των οποίων το 50% περίπου είναι πρόσφυγες. 
 
 
==<font color="#FDD017">Ασχολίες κατοίκων</font>==
Μέχρι το 1960, οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία ενώ σήμερα και τα δύο αυτά επαγγέλματα έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί . Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι εργάτες, τεχνίτες, υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.  




238

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης