Όμοδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 21: Γραμμή 21:


==<font color="#000000">Ιστορικά</font>==  
==<font color="#000000">Ιστορικά</font>==  
Δημιουργήθηκε το χωριό το πιο πιθανό στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Φραγκοκρατίας, ύστερα που διαλύθηκαν οι οικισμοί Πάνω και Κάτω Κούπετρα, που βρίσκονταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Χα Ποτάμι.
Το χωριό Ομοδος πιθανολογείται να δημιουργήθηκε τα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή τις αρχές της Φραγκοκρατίας μετά τη διάλυση των οικισμών Πάνω και Κάτω Κούπετρα, που βρίσκονταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Χα Ποτάμι.


Ο Ισσάκιος Κομνηνός σύμφωνα με την παράδοση που ήταν δεσπότης της Κύπρου (1185-1191) μετά την ήττα του στο Κολόσσι από τον Άγγλο βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο, κατέφυγε στα Κούπετρα μέχρι που τον κάλεσε ο Ριχάρδος στη Λεμεσό για συνομιλίες και ειρήνευση. Αυτό θα πει πως στα 1191 υπήρχαν τα Κούπετρα τα οποία διαλύθηκαν αργότερα.  
Ο Ισσάκιος Κομνηνός, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο  δεσπότης της Κύπρου στα 1185-1191. Κατέφυγε στα Κούπετρα μετά την ήττα του στο Κολόσσι από τον ΄Αγγλο βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο. Στα 1191 ο Κομνηνός μετά από πρόσκληση του Λεοντόκαρδου ανεχώρησε για τη Λεμεσό για ειρηνικές συνομιλίες. Η μέχρι τότε παραμονή του Ι. Κομνηνού στα Κούπετρα επιβεβαιώνει και την ύπαρξη των Κουπέτρων τα οποία και διαλύθηκαν αργότερα.  


Μετά από την διάλυση των συνοικισμών των Κουπέτρων, δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που πήρε την ονομασία Όμοδος. Σε παλλιούς χάρτες το χωριό βρίσκεται σημειωμένο ως , Homocios και Omodos.
Μετά από την διάλυση των συνοικισμών των Κουπέτρων, δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού και πήρε την ονομασία Όμοδος. Στους παλιούς χάρτες συναντάμε το χωριό με τις ονομασίες Homocios και Omodos.


Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν τρεις εκδοχές:
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν τρεις εκδοχές:


1.Η πρώτη εκδοχή είναι από την Κυπριακή λέξη μόδος που σημαίνει με τν ησυχία σου, με τρόπο και προσεκτικά. Οι κάτοικοι των Κουπέτρων βλέποντας κάθε βράδυ ένα φως στο απέναντι βουνό, πήγαιναν να δουν τι συμβαίνει. Εκεί βρήκαν φως και να βγαίνει από την καρδιά ενός πυκνού και δύσβατου βάτου, που για να περάσουν χρειάστηκε να τον κόψουν και ο ένας έλεγε στον άλλο «με τον μόδο σου» ώσπου τελικά βρήκαν μια σπηλιά με ξύλινο σταυρό και ένα καντήλι αναμμένο μέσα.
1.Η πρώτη εκδοχή είναι από την Κυπριακή λέξη μόδος που σημαίνει με την ησυχία σου, με τρόπο και προσεκτικά. Οι κάτοικοι των Κουπέτρων βλέποντας κάθε βράδυ ένα φως στο απέναντι βουνό, πήγαιναν να δουν τι συμβαίνει. Εκεί ανακάλυψαν φως να βγαίνει από την καρδιά ενός πυκνού και δύσβατου βάτου και για να περάσουν χρειάστηκε να τον κόψουν. Οι κάτοικοι στο περασμά τους έλεγαν μεταξύ τους «με τον μόδο σου» ώσπου τελικά βρήκαν μια σπηλιά που είχε  ένα ξύλινο σταυρό και ένα καντήλι αναμμένο.


2.Στο χωριό ξεκινούν πολλοί δρόμοι για τα γύρω χωριά, κι έτσι από το επίρρημα ομού και την λέξη οδός σχηματίστηκε το Όμοδος.
2.Μια άλλη εκδοχή είναι ότι στο χωριό υπάρχουν πολλοί δρόμοι για τα γύρω χωριά, κι έτσι η ονομασία προέκυψε από το επίρρημα ομού και την λέξη οδός (όμου + οδός = Όμοδος).


3.Βρήκαν έγγραφα που είναι Φράγκικα ότι στην περιοχή κατοικούσε ο φεουδάρχης Homodeus και πολύ πιθανό από το όνομα του φεουδάρχη να πήρε και το χωριό το όνομα του.
3.Η τρίτη εκδοχή αναφέρεται στην εύρεση φραγκικών εγγράφων και στο γεγονός ότι στην περιοχή κατοικούσε ο φεουδάρχης Homodeus. Είναι πολύ πιθανό το χωριό να πήρε το όνομα του φεουδάρχη.


==<font color="#000000">Θέση</font>==  
==<font color="#000000">Θέση</font>==  
372

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης