Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Νέα σελίδα με '{{Μουσείο |newwidth=270px |acronym= |imagename= |imageCaption= |sillogi= |idrisi=1948 |idritis= |eparxia= Λεμεσός |sintetagmen...')
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
==Εκθέματα==  
==Εκθέματα==  


Στο πρώτο τμήμα της νότιας αίθουσας εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από την πρωϊμότερη θέση όπου παρατηρήθηκε ανθρώπινη παρουσία στην Κύπρο (Ακρωτήρι-Αετόκρεμμος). Στη συνέχεια ακολουθούν ευρήματα από την Ακεραμεική Νεολιθική μέχρι και την κλασική εποχή, τα οποία προέρχονται από οικισμούς της Επαρχίας Λεμεσού, αλλά και από σωστικές ανασκαφές εντός της πόλης. Στην αίθουσα αυτή περιλαμβάνονται κυρίως δείγματα κεραμεικής αλλά και γλυπτικής. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τα αγγεία που κατασκευάζονταν μόνο στην Αμαθούντα και φέρουν ζωγραφισμένο το κεφάλι της Αθώρ ή τις επίσης χαρακτηριστικές τοπικές μικρές οινοχόες με το ζωγραφιστό πουλί. Στο βάθος της αίθουσας δεσπόζει το αθωρικό κιονόκρανο που προέρχεται από την Αμαθούντα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού στεγάζει μια πλούσια και αξιόλογη συλλογή αρχαιοτήτων από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι και τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Επαρχίας Λεμεσού.


Στη δυτική αίθουσα εκτίθενται κυρίως αντικείμενα μεταλλοτεχνίας: εργαλεία, όπλα αλλά και κοσμήματα, νομίσματα και περίαπτα. Εκτίθενται επίσης λίθινα και πήλινα αγαλματίδια.
Τα εκθέματα φιλοξενούνται σε τρία δωμάτια και χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Η πρώτη αίθουσα περιλαμβάνει δείγματα κεραμικής από διάφορες ιστορικές περιόδους, στη μεσαία αίθουσα εκτίθενται νομίσματα, κοσμήματα, λάμπες και μια ποικιλία από χάλκινα εργαλεία και αντικείμενα, ενώ η τρίτη αίθουσα παρουσιάζει γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, κιονόκρανα, επιγραφές κι άλλα μαρμάρινα και ασβεστολιθικά αντικείμενα. Επίσης, στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνεται μια σειρά από αντικείμενα, όπως αναθήματα και γυναικεία πήλινα ειδώλια, που σχετίζονται με τη λατρεία της Θεάς Αφροδίτης.


Στη βόρεια αίθουσα παρουσιάζονται αντικείμενα κεραμεικής, γλυπτικής, υαλουργίας, καθώς και επιτύμβιες και αναθηματικές επιγραφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ασβεστολιθικά αγάλματα που προέρχονται από το ιερό του Διός στη Φασούλα, το οποίο λειτουργούσε μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ.
Στο '''πρώτο τμήμα της νότιας αίθουσας''' εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από την πρωϊμότερη θέση όπου παρατηρήθηκε ανθρώπινη παρουσία στην Κύπρο (Ακρωτήρι-Αετόκρεμμος). Στη συνέχεια ακολουθούν ευρήματα από την Ακεραμεική Νεολιθική μέχρι και την κλασική εποχή, τα οποία προέρχονται από οικισμούς της Επαρχίας Λεμεσού, αλλά και από σωστικές ανασκαφές εντός της πόλης. Στην αίθουσα αυτή περιλαμβάνονται κυρίως δείγματα κεραμεικής αλλά και γλυπτικής. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τα αγγεία που κατασκευάζονταν μόνο στην Αμαθούντα και φέρουν ζωγραφισμένο το κεφάλι της Αθώρ ή τις επίσης χαρακτηριστικές τοπικές μικρές οινοχόες με το ζωγραφιστό πουλί. Στο βάθος της αίθουσας δεσπόζει το αθωρικό κιονόκρανο που προέρχεται από την Αμαθούντα.
 
Στη '''δυτική αίθουσα''' εκτίθενται κυρίως αντικείμενα μεταλλοτεχνίας: εργαλεία, όπλα αλλά και κοσμήματα, νομίσματα και περίαπτα. Εκτίθενται επίσης λίθινα και πήλινα αγαλματίδια.
 
Στη '''βόρεια αίθουσα''' παρουσιάζονται αντικείμενα κεραμεικής, γλυπτικής, υαλουργίας, καθώς και επιτύμβιες και αναθηματικές επιγραφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ασβεστολιθικά αγάλματα που προέρχονται από το ιερό του Διός στη Φασούλα, το οποίο λειτουργούσε μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ.


Επιστρέφοντας στην ανατολική αίθουσα της εισόδου αντικρίζουμε την ανθρωπόμορφη σαρκοφάγο που προέρχεται από τη νεκρόπολη της Αμαθούντας.
Επιστρέφοντας στην ανατολική αίθουσα της εισόδου αντικρίζουμε την ανθρωπόμορφη σαρκοφάγο που προέρχεται από τη νεκρόπολη της Αμαθούντας.
Γραμμή 39: Γραμμή 43:
==Πηγές==
==Πηγές==
* http://www.mcw.gov.cy
* http://www.mcw.gov.cy
* http://www.visitcyprus.com/index.php/el/discovercyprus/culture-religion/museums-galleries/item/142-archaeological-museum-of-the-lemesos-limassol-district
736

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης