Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 25: Γραμμή 25:


<!-- Intro -->
<!-- Intro -->
Ο '''Κυπριανός''' (Στρόβολος, 1756 - [[Λευκωσία|Λευκωσία]], 1821) ήταν Αρχιεπίσκοπος της [[Κύπρος|Κύπρου]] και Εθνομάρτυρας κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στις [[9 Ιουλίου|9 Ιουλίου]] 1821 εκτελέστηκε από τους Τούρκους δι ' απαγχονισμού μαζί με άλλους τρεις επισκόπους που καρατομήθηκαν. Θεωρείτο ιεράρχης με πλατιά αντίληψη, δυναμική προσωπικότητα αλλά και με ευρεία μόρφωση.
Ο '''Κυπριανός''' (Στρόβολος, 1756 - [[Λευκωσία|Λευκωσία]], 1821) ήταν Αρχιεπίσκοπος της [[Κύπρος|Κύπρου]] και Εθνομάρτυρας κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στις [[9 Ιουλίου|9 Ιουλίου]] 1821 εκτελέστηκε από τους Τούρκους δι ' απαγχονισμού μαζί με άλλους τρεις επισκόπους. Θεωρείτο ιεράρχης με πλατιά αντίληψη, δυναμική προσωπικότητα αλλά και με ευρεία μόρφωση.


__TOC__  
__TOC__  


==Παιδική ηλικία και σπουδές==
==Παιδική ηλικία και σπουδές==
Ο Κυπριανός γεννήθηκε στον [[Στρόβολος|Στρόβολο]] το 1756. Παραμένει άγνωστο το επίθετο του πατέρα του καθώς και το κοσμικό όνομα του Κυπριανού.
Ο Κυπριανός γεννήθηκε στον [[Στρόβολος|Στρόβολο]] το 1756. Παραμένει άγνωστο το επίθετο του πατέρα του καθώς και το κοσμικό του όνομα.
Σε νεαρή ηλικία εισήλθε ως δόκιμος μοναχός στη Μονή Μαχαιρά, όπου έλαβε τη στοιχειώδη παιδεία και χειροτονήθηκε διάκονος το 1783. Αργότερα, το 1784, μετέβη στη Μολδοβλαχία ως ακόλουθος του αρχιμανδρίτη της μονής, Χαράλαμπου στα πλαίσια του ταξιδιού του τελευταίου με σκοπό την εύρεση οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των μεγάλων χρεών που αντιμετώπιζε τότε το μοναστήρι. Εκεί χειροτονήθηκε ιερέας και προσελήφθη ως εφημέριος του Ηγεμονικού ναού. Έτσι παραμένοντας στη Μολδοβλαχία, σπούδασε θεολογία και φιλολογία στην Ελληνική Σχολή του Ιασίου με τη βοήθεια του ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσου.
Σε νεαρή ηλικία εισήλθε ως δόκιμος μοναχός στη Μονή Μαχαιρά, όπου έλαβε τη στοιχειώδη παιδεία και χειροτονήθηκε διάκονος το 1783. Το 1784, μετέβη στη Μολδοβλαχία ως ακόλουθος του αρχιμανδρίτη της μονής Χαράλαμπου. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η εύρεση οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των μεγάλων χρεών που αντιμετώπιζε τότε το μοναστήρι. Εκεί χειροτονήθηκε ιερέας και προσελήφθη ως εφημέριος του Ηγεμονικού ναού. Παρέμεινε στη Μολδοβλαχία όπου σπούδασε θεολογία και φιλολογία στην Ελληνική Σχολή του Ιασίου με τη βοήθεια του ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσου.


==Επιστροφή στην Κύπρο==
==Επιστροφή στην Κύπρο==
Από τη Μολδοβλαχία ο Κυπριανός επέστρεψε στην Κύπρο το 1802 μαζί με τον Χαράλαμπο έχοντας πετύχει πλήρως την αποστολή τους. Στη συνέχεια ο Κυπριανός ανέλαβε την διαχείριση των κτημάτων της Μονής στο Στρόβολο όπου ευδόκιμα εργαζόμενος, κέρδισε την εκτίμηση των προεστών της Λευκωσίας οι οποίοι και συνηγόρησαν στον αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο την πρόσληψή του ως οικονόμος της Αρχιεπισκοπής. Και από τη θέση αυτή ο Κυπριανός επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο, αναπτύσσοντας σπουδαία πολιτική σκέψη. Ειδικότερα όταν το 1804 επαναστάτησαν οι Τούρκοι προβαίνοντας σε σφαγές των Ελλήνων με κίνδυνο της ζωής και του Αρχιεπισκόπου, όχι μόνο κατάφερε την κατάπαυση των σφαγών αλλά και την ανύψωση της ισχύος του αρχιεπισκόπου.
Εγκατέλειψε τη Μολδοβλαχία και επέστρεψε στην Κύπρο το 1802 μαζί με τον Χαράλαμπο έχοντας πετύχει πλήρως την αποστολή τους. Με την επιστροφή του ο Κυπριανός ανέλαβε τη διαχείριση των κτημάτων της Μονής στο Στρόβολο. Με τη δουλειά του κέρδισε την εκτίμηση των προεστών της Λευκωσίας οι οποίοι τον προώθησαν στον αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο για την πρόσληψή του ως οικονόμος της Αρχιεπισκοπής. Από τη θέση αυτή ο Κυπριανός επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο, αναπτύσσοντας σπουδαία πολιτική σκέψη. Ειδικότερα, όταν το 1804 επαναστάτησαν οι Τούρκοι προβαίνοντας σε σφαγές των Ελλήνων με κίνδυνο της ζωής του αλλά και του Αρχιεπισκόπου, όχι μόνο κατάφερε την κατάπαυση των σφαγών αλλά και την ανύψωση της ισχύος του αρχιεπισκόπου.
Τα γεγονότα αυτά κατέγραψε Άγγλος με το ψευδώνυμο Αλή - Μπεης το 1805 χαρακτηρίζοντας τον Κυπριανό "φύλακα άγγελον των ομοεθνών του".
Τα γεγονότα αυτά κατέγραψε το 1805 ένας Άγγλος με το ψευδώνυμο Αλή - Μπέης, χαρακτηρίζοντας τον Κυπριανό "φύλακα άγγελον των ομοεθνών του".


==Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου==
==Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου==
372

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης