Τρόοδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Digital Cyprus
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Mountains
{{Mountain
   |acronym= '''Τρόοδος'''
   |acronym= '''Τρόοδος'''
   |image=3835.2005-269.jpg-400x0.jpg
   |image=3835.2005-269.jpg-400x0.jpg

Αναθεώρηση της 05:46, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Πρότυπο:Mountain

Η οροσειρά του Τροόδους είναι η ψηλότερη οροσειρά της Κύπρου με κορυφές που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1951 μέτρα. Η ονομασία της οροσειράς προέρχεται απο τους τρείς δρόμους που συνδέουν το βουνό με τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τον Πρόδρομο, (Τρείς οδοί - Τρόοδος)

Ιστορία

Η δημιουργία της Κύπρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σχηματισμό του οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους που αποτελεί το υπόβαθρο ολόκληρης της Κύπρου. Το οφιολιθικό σύμπλεγμα του Τροόδους αποτελεί μέρος ενός αρχαίου ωκεάνιου φλοιού και του ανώτερου μανδύα της γης. Ο φλοιός αυτός διαμορφόθηκε στον πυθμένα ενός τεράστιου ωκεανού που είναι γνωστός στους γεωλόγους ως "Τηθύς Θάλλασσα" πριν ενενήντα περίπου εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα το Τρόοδος είναι το καλύτερα διατηρημένο Οφιολιθικό Σύμπλεγμα στον κόσμο.

Κλίμα

Το κλίμα του Τροόδους είναι το τυπικό Μεσογειακό κλίμα με αισθητά πιο δροσερά καλοκαίρια και πιο κρύους και πολύομβρους χειμώνες. Η χαμηλότερη βροχόπτωση παρατηρείται στην περιοχή Ποτάμι έως Ατσά-Κατύδατα ενώ η ψηλότερη στην κορυφή του Τροόοδους. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι οι μήνες με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση ενώ από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι συνήθως άνομβρη, με σποραδικές καταιγίδες. Κάθε χρόνο στο Τρόοδος χιονίζει σε υψόμετρα πάνω από 1000 m και συχνά το χιόνι μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 μήνες και φτάνει το ύψος του 1 m. Τον Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρούνται οι πιο ψηλές θερμοκρασίες και στα χαμηλότερα υψόμετρα η μέγιστη ημερήσια μπορεί να φτάσει τους 40°C, και στα μεγαλύτερα υψόμετρα τους 35°C. Τις νύχτες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου παρατηρείται η ελάχιστη θερμοκρασία και στα μικρότερα υψόμετρα μπορεί να πέσει κάτω από το όριο του παγετού μέχρι - 3°C ενώ στα μεγαλύτερα τις περισσότερες νύχτες των μηνών Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου είναι κάτω από 0°C.

Περιβάλλον

Το Τρόοδος, λόγω του χλωριδικού πλούτου, προσελκύει τουρισμό που επισκέπτονται την Κύπρο κυρίως για να μελετήσουν και να γνωρίσουν τη χλωρίδα. Η σημασία της χλωρίδας του Τροόδους φαίνεται και από το γεγονός ότι φιλοξενεί 10 είδη φυτών. Η χλωρίδα του είναι αναμφισβήτητα η πιο πλούσια στην Κύπρο και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ορεινούς βιότοπους για τη χλωρίδα σε όλη την Ευρώπη. Η πανίδα της περιοχής είναι συνδεδεμένη με τη χλωρίδα, τους οικοτόπους και τις ιδιαίτερες οικολογικές συνθήκες. Η πανίδα της οροσειράς παρουσιάζει μεγάλη οικολογική αξία με την παρουσία πολλών ενδημικών και απειλούμενων ειδών. Οι κυριότερες κατηγορίες πανίδας που βρίσκονται στην περιοχή είναι τα θηλαστικά, τα πουλιά, τα ερπετά και αμφίβια και τα έντομα.

Πηγές