Σερράχης

Από Digital Cyprus
Αναθεώρηση ως προς 16:52, 22 Ιανουαρίου 2024 από τον Pradeau (συζήτηση | συνεισφορές) (Greeklish variables name replaced)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σερράχης
Αρχείο:SERRAXIS.png
Ο Ποταμός Σερράχης
Γεωγραφικά Στοιχεία
Συντεταγμένες http://www.ugo.cn/photo/places/cy/en/4461.htm
Χαρακτηριστικά
Μήκος 55 χιλιόμετρα
Πηγάζει Τρόοδος


Ο Ποταμός Σερράχης είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου.

Γεωγραφία και Ροή

Ο ποταμός Σερράχης αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό που διαθέτει η Κύπρος με το μήκος του να ανέρχεται στα 55 χιλιόμετρα. Ο ποταμός ρέει από τη βόρεια πλευρά του Τροόδους και καταλήγει στον κόλπο της Μόρφου. Ο Σερράχης αποτελεί έναν ενδιαφέρον ποταμό, λόγω της μοναδικότητας του να πηγάζει από διαφορετικές τοποθεσίες και ενώνεται στο πέρας του με άλλους μικρότερους ποταμούς και ταυτόχρονα λίγο πριν καταλήξει στη θάλασσα να ενώνεται και με τον ποταμό Οβγό. Μερικοί από του παραπόταμους του Σερράχη πηγάζουν από το χωριό Περιστερώνα και το Ακάκι. Εξαιτίας του ποταμού, έχουν κατασκευαστεί τέσσερα φράγματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον χρήζει το φράγμα του Καλού Χωριού Κλήρου το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Κύπρου, με χωρητικότητα 82000 κυβικά μέτρα. Η ροή του Σερράχη επηρεάζεται σε περιόδους ανομβρίας, ενώ ρέει μόνο 3-4 μήνες το χρόνο σε κανονικές καιρικές συνθήκες. Τα φράγματα του ποταμού συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, οι οποίες ανέρχονται περίπου στα 1.880.000 κυβικά μέτρα. Η ροή του Σερράχη συνεισφέρει επίσης και στην άρδευση αρκετών κοινοτήτων που συναντά στο πέρας του.


Βιότοπος

Όπως σε κάθε ποταμό, έτσι και ο Σερράχης συμβάλει στην ανάπτυξη πλούσιου βιότοπου. Με τα φυτά να απολαμβάνουν τα δροσερά νερά στις όχθες του.


Ιστορία

Τα πλούσια νερά του ποταμού Σερράχη από πολύ παλιά, αποτελούσαν πνεύμονα ζωής για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους των κοινοτήτων που βρέχει στο πέρας του. Γεγονός το οποίο υποβοήθησε την ανάπτυξη των χωριών.



Πηγές