Ασπρόκρεμος

Από Digital Cyprus
Αναθεώρηση ως προς 17:58, 22 Ιανουαρίου 2024 από τον Pradeau (συζήτηση | συνεισφορές) (Greeklish variables name replaced)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ασπρόκρεμος ή Ξερός ή Ξεροπόταμος
12.jpg
Ο Ποταμός Ασπρόκρεμος
Γεωγραφικά Στοιχεία
Χαρακτηριστικά
Μήκος 41,5 χιλιόμετρα
Πηγάζει Τρόοδος
Εκβάλει Περιοχή των Κουκλιών, Νότια Ακτή Πάφου

Ο Ασπρόκρεμος, γνωστός και ως Ξερός ή Ξεροπόταμος αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο ποταμό της Κύπρου με μήκος 41,5 χιλιόμετρα. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι ποταμοί της Κύπρου είναι ποταμός - χείμαρρος και ρέει κατά την διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Εντοπίζεται στην επαρχία Πάφου.

Γεωγραφία και Ροή

Η κοιλάδα του ποταμού εκτίνεται από το Γεφύρι του Ρούδια μέχρι και το φράγμα του Ασπρόκρεμου. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον [ποταμό Ξερό της Μόρφου] ο οποίος πηγάζει στις βουνοκορφές του Κύκκου και εκβάλει στο κόλπο της Μόρφου. Εν αντιθέση, ο ποταμός Ξερός της Πάφου πηγάζει στις βουνοκορφές του Τροόδους και διασχίζοντας το δάσος της Πάφου, εκβάλει στην περιοχή των Κουκλιών - νότια ακτή της Πάφου. Η ροή διακόπτεται στο φράγμα του Ασπρόκρεμου το οποίο βρίσκεται 16 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάφου,δίπλα από το χωριό Νικόκλεια σε υψόμετρο 80 μέτρων. Έχει κατασκευαστεί από το 1982 με ύψος 53 μέτρα και χωρητικότητα 52,375,000 κυβικά μέτρα. Την χρονική περίοδο 2015 - 2016 η πληρότητα του φράγματος έφτασε σε ποσοστό 66, 7%, ενώ την χρονική περίοδο 2016-2017 το ποσοστό 41.2%.


Βιότοπος

Η κοιλάδα του Ασπρόκρεμου έχει οριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας καθώς εντοπίζονται πολλά είδη πτηνών τα οποία βρίσκονται υπό την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Οδηγία της Περί Προστασίας των Άγριων Πτηνών. Τέτοια είδη είναι Γυπαετός (Gyps fulvus), Πετροτουρλίδα (Burhinus oedicnemus), Χαλκοκουρούνα (Coracias garrulus), Κυπριακή οινάνθη (Oenanthe cypriaca).


Πηγές